Půlmetrové šišky i salát z macešek. Spisovatelka vydala atlas přírodních zajímavostí

7. prosinec 2021

Může se do knížky psát? No, jak do které. Existují ale takové, které to vyloženě potřebují.  Třeba ta od Moniky Kopřivové.

Hostem Klubu Rádia Junior byla spisovatelka a milovnice přírody Monika Kopřivová. Věděli jste, že některými květinami si můžete ozdobit jídlo na talíři? Například macešky si klidně můžete dát do salátu. Je to prý velká dobrota. Pomocí měsíčku lékařského zase hned ráno poznáte, jestli bude pršet. A sníst ho můžete taky.

Ale to nejsou zdaleka všechna ohromující fakta, která Monika nosí v hlavě. Ví třeba, že největší šiška na světě na světě může měřit víc než půl metru a najdete ji na stromě jménem borovice Lambertova. Prozradila také, jakým tanečkem se domlouvají včely, nebo že se dá vysledovat, jestli je kočka levák nebo pravák.

Monika o takových věcech napsala knížku Můj atlas zvířat a rostlin, do které si každý může zapsat a namalovat svoje pozorování. Ovšem vy si podobnou knížku můžete vytvořit i sami, stačí vám na to velký sešit, tužky, pastelky a samozřejmě pozorování přírody.

Spoustu zajímavostí a návody na některé pokusy, do kterých se můžete pustit, si poslechněte v Klubu Rádia Junior, který uváděla Jana Rychterová. To, co jsme v Klubu Rádia Junior nestihli, si budete muset vyčmuchat sami, nebo řekněte svému psovi. Protože ten má stotisíckrát lepší čich než vy.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související