Správné dýchaní pomůže překonat trému i nervozitu. Budete veselejší a zdravější, tvrdí koučka

18. leden 2022

Občas můžete slyšet, že je potřeba připravit děti na život. Co to ale znamená? A jak využít sílu vlastního dechu?

Hosty Klubu Rádia Junior byly pedagožka Helena Zitková a koučka Hana Vykoupilová, které napsaly knížku Připravte děti na život. Moderátorku Janu Rychterovou zajímalo, co taková příprava na život obnáší. Zeptala se i na to, jak využít sílu svého dechu.

Kdo je to kouč?

Slovo kouč znáte asi hlavně ze sporu, kde se tak říká trenérovi. Kouč je ale také označení pro člověka, který provádí takzvané koučování (koučink). Pomáhá svým klientům uvědomit si, čeho chtějí dosáhnout a úspěšně dospět k cíli. Zkrátka s nimi hledá řešení pro různé životní situace.

Vědomé dýchání

Helena a Hanka si myslí, že je důležité se soustředit na svoje tělo, emoce a vztahy. A ukazují to na příkladu dýchání: „Naše tělo je mocný nástroj,“ vysvětluje Helena. „Když budeme vědomě dýchat, budeme veselejší, zdravější, budeme mít více energie a budeme se umět lépe soustředit. Vědomé dýchání můžeme krásně trénovat.“

Možná si řeknete, že dýchá přece každý, tak co je na tom? Ale přemýšleli jste někdy nad tím, jak dýcháte? A soustředili jste se někdy jen na svůj dech? Doma si můžete vyzkoušet třeba dýchání vleže s knížkou na břiše. Cílem je, aby se při nádechu břicho a tím i knížka zvedly. Natrénujete si tam správné dýchání. Když bude navíc kniha trošku těžší, krásně si vycvičíte břišní svaly.

Jak překonat trému a nervozitu

A proč to všechno? „Dech nám umožňuje se zklidnit,“ prozrazuje Hanka recept na zahnání trémy a nervozity. Poslechněte si, co všechno člověk může udělat, aby se uklidnil před testem ve škole nebo před veřejným vystoupením. 

Helena a Hanka taky poradí, jak dovádět při písničce, když vás nikdo nevidí a při tom si uvědomit svoje tělo. Čím zaměstnat i mozek? A jak vznikají emoce? To vše zjistíte, když si poslechněte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související