Sušené ovoce nebo pickles - zdravé způsoby konzervace, které známe díky našim předkům

31. srpen 2021

Jak si naši předkové poradili s uchováváním potravin, když neznali ani mrazák, ani lednici? Jejich možnosti byly velmi omezené. Přesto bylo třeba udělat si zásobu na zimu. Jejich osvědčené recepty se teď s velkou slávou vrací do moderního života.

Jedním z nejstarších tipů uchovávání potravin je kvašení. Dnes se tomu moderně říká pickles. Všichni znají kysané zelí a na tomto principu se uchovávala i další zelenina. Jen tak si udržela vysoký podíl vitaminů a byla k dispozici po celou zimu. Zelí se na podzim krouhalo ve velkém a lidé ho jedli syrové, aniž by věděli, jak je zdravé.

Vejce do pšenice a sýry do sena

„Například maso nebo domácí sýry uchovávaly v seně na půdě. Seno má totiž izolační schopnost udržet delší dobu potraviny v původní kvalitě. Samozřejmě tenkrát se tolik nedbalo na hygienu, takže se o potraviny určitě musela rodina podělit s nezvanými hosty v podobě hlodavců nebo koček. Nároky na hygienu byly prostě úplně jiné. Šlo o přežití zimy,“ vysvětluje etnografka Ilona Vojancová.

Další zajímavostí je uchovávání vajec v pšeničných zrnech. Je to jeden z nejstarších způsobů uchování vajec v čerstvém stavu.

Vajíčka se nesměla omývat. Připravila se bedýnka, na dno se nasypala asi deseticentimetrová vrstva pšenice, na to se nakladla vajíčka tak, aby se nedotýkala a přikryla se další deseticentimetrovou vrstvou,“ říká etnografka Vojancová. Maso se pro změnu nakládalo do solného roztoku a uchovávalo ve sklepě v sudech nebo šup s ním do sena.

Ani přepuštěné máslo není žádnou novinkou

Přepuštěné máslo je dnes velmi drahé, ale v minulosti to byl zcela běžný způsob uchování másla delší dobu.

Přepuštěné máslo se dostává zpět do českých kuchyní

„Aby si hospodyně uchovaly máslo, tak ho zahřívaly, a poté přelévaly přes plátno, aby se eliminovaly usazeniny. Takto přepuštěné máslo se používalo nejen do pokrmů, ale i k namazání na chleba. Čerstvé máslo stlučené ze smetany bylo určeno k prodeji. Prodávalo se na trzích a výdělek byl vítaným přilepšením. Doma se používalo horší přepuštěné máslo,“ přidává další zajímavosti o uchovávání potravin našich předků Ilona Vojancová.

Suška ovoce je k vidění na Veselém kopci

Ovoce naši předkové sušili ve velkém. Byly k tomu určené stavby, kterým se říkalo sušky. Ovoce se v nich sušilo horkým vzduchem. Ze sušeného ovoce se připravovaly pokrmy, na které se všichni těšili například na Štědrý večer, hlavním pokrmem na Českomoravské vrchovině byla omáčka zvaná Rozvárka nebo Muzika. Pokud vás různé způsoby uchovávání potravin zajímají, zajeďte si tuto sobotu 4. září do skanzenu Veselý kopec u Hlinska. Koná se tam Posvícení. Nejen o tradičním způsobu uchování potravin se tam dozvíte ještě víc.

Spustit audio

Související