Teplo láká ven lidi i hady. Nezažil jsem, aby had zaútočil bez důvodu, uklidňuje expert

27. květen 2022

Víte, kolik druhů hadů u nás žije? Zoolog Karel Kerouš prozradí, který had je nejjedovatější a jestli si měří svou oběť před tím, než ji sní.  Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

O hadech se šíří spousta falešných zpráv a omylů. Říká se třeba, že když se had vedle něčeho nebo někoho podezřele narovná a natáhne, znamená to, že si danou věc přeměřuje, jestli jí zvládne sníst. „Nesmysl. Není to tak. Had má přesný odhad na svoji kořist, a když uzná za vhodné, že na ní stačí, tak na ní zaútočí a napapá se,“ vysvětluje odborník Karel Kerouš v Klubu Rádia Junior s Veronikou Hájkovou.

Kolik druhů hadů žije v Česku?

Karel taky prozradil, že i neškodní hadi se mohou tvářit jako jedovatí. Platí to například pro užovku korálovku, která napodobuje korálovce, kteří jsou opravdu jedovatí. Korálovka se tím chrání.

Čtěte také

Hadi jsou zkrátka úžasně zajímaví. U nás žije jen pět druhů. Čtyři jsou neškodné užovky a pátý jedovatá zmije obecná. V některých zemích ale mají daleko jedovatější hady. Tím nejjedovatějším suchozemským hadem světa je tajpan velký. Největším evropským hadem je užovka čtyřpruhá. 

Na člověka bez důvodu neútočí

Ani ten nejjedovatější had na světě ale není zabijácké monstrum, které útočí na lidi jen tak pro zábavu. „Ne, takový had neexistuje. Veškeré takové agresivní chování vůči člověku může vyplynout jedině ze stresu toho hada, z jeho strachu o svůj život," tvrdí expert.

„Aby bez nějakých důvodů had zaútočil na člověka, to jsem skoro za 50 let práce s hady nezažil,“ říká Karel Kerouš. Když had zaútočí a někoho uštkne, je to jen jeho obranná reakce, když se bojí o svůj život a brání se. 

Čůrají hadi? A bojují mezi sebou o území? I to se dozvíte, když si poslechnete celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související