Testovat staré a nemocné lidi každých pět dnů je neúnosné, říká vedoucí domova

11. listopad 2020

Domov Simeon je odlehčovací zařízení v Horním Jelení s kapacitou dvaceti lůžek. Zaměstnanci Simeonu pečují většinou o staré a nemocné lidi, kteří už se o sebe sami nedokážou postarat. I v tomto zařízení začalo tento týden povinné plošné testování.

S testováním klientů opakujícím se každých pět dnů ale nesouhlasí koordinátorka Domova Simeon Kateřina Filipová. „S povinným testováním jsme už začali. Dnes jsem u toho byla a musím říct, že klienti to snášejí velmi těžce. Někteří to vůbec nechápou, myslí si, že jim ubližujeme.

Podle Filipové je personál už delší dobu pravidelně na covid testovaný a veškeré návštěvy jsou zakázané. Nevpustíme do domova nikoho, kdo by byl pozitivní, takže nákazu k nám nemůže nikdo přinést. Proto nerozumím plošnému testování našich klientů, které se má navíc opakovat každých pět dnů,“ vysvětluje Kateřina Filipová.

Dopisy, které rozjasní klientům den

Leontýnka je desetiletá holčička, která bydlí naproti Domovu Simeon. Všimla si, že za klienty teď jejich rodiny nejezdí. Proto napsala dědečkům a babičkám dopis, ve kterém je zdraví a vypráví o sobě.

„Holčička začala s našimi klienty moc pěkně prostřednictvím dopisů komunikovat, požádala je, aby jí napsali, jak se mají a co dělají rádi, čím kdysi byli, atd. Motivovala je přemýšlet o něčem hezkém, což je v této době tolik potřebné,“ říká vedoucí Domova Simeon a dodává, že napsáním milého dopisu může pomoct každý z nás. Dopisy jsou starým lidem velmi blízké a sociální kontakt tímto způsobem jim velmi pomůže.

Spustit audio

Související