Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Klobásfest v palírně a otevřené dveře do Muzea starých strojů v Žamberku

18. září 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na výlety za dobrým jídlem, za poznáním i za muzikou!

Psychomat na budku nebo mozkohernu si můžete vyzkoušet na Betlémské návsi v Hlinsku už tento pátek. Akci pořádá organizace Fokus Vysočina, která pomáhá porozumět světu duševně nemocných a zapojuje se do osvětové akce Týdny pro duševní zdraví.

Na Betlémě nebudou chybět různé workshopy a dílny. O půl třetí začne hudební vystoupení skupiny Michael & Girls Voices. Celá akce trvá od 10 do 16 hodin.

Klobásy v palírně

V Kutílkově palírně ve Žlebských Chvalovicích pořádají Klobásfest. Ochutnáte klobásy od nejlepších kuchařů. K tomu vám nabídnou pivo s různými příchutěmi včetně bylinkových nebo višňových. Přijďte v sobotu od 10 do 20 hodin. Nebude chybět ani muzika.

Velkými úpravami v roce 2019 prošla točna i depo ve dvoře muzea

Stroje českých výrobců, které se vrátily domů – to je podtitul jedinečného dne otevřených dveří v Muzeu starých strojů a technologií v Žamberku. Výstava mapuje, kam se za minulých dob české parní i jiné stroje dostaly, a jak se je povedlo vypátrat.

„V sobotu přivítáme i Podbrdské muzeum z Rožmitálu pod Třemešínem, které přiveze unikátní vynález českého Archiméda, Karla Daniela Gangloffa. Slyšeli jste někdy od Gangolffově šidelce? U nás ji i uvidíte a o pozapomenutém českém vynálezci se dozvíte více,“ láká na zajímavý program jeden z pořadatelů Michal Bednář.

Chovatelé ve Svinčanech slaví padesát let. Jejich chovatelské úspěchy si můžete prohlédnout v chovatelském areálu. Koná se tam okresní soutěžní výstava králíků, holubů i drůbeže. Zahrádkáři vystavují své výpěstky v Zahradnictví Kubelkovi. Připravený je bohatý doprovodný program včetně jízdy na koních, vystoupení mažoretek a mnoha atrakcí pro děti. Akce se koná v sobotu od 8 do 17 hodin a v neděli od 8 do 15 hodin.

autoři: Jitka Slezáková , pta
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.