Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Koně a dožínky na Pardubickém závodišti, Božena Němcová v Litomyšli, Nachmelené mlýny

10. září 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Nachmelené mlýny v Pardubicích čekají na pivní fanoušky. Zahrádkáři a včelaři si přijdou na své ve Vlčí Habřině.

Začínají Dny evropského dědictví a při této příležitosti budou k vidění nevšední místa i v Pardubickém kraji. Jen jeden den budete mít možnost vidět výstavu o pobytu Boženy Němcové v Litomyšli v roce 1861.

Dveře Augustovy tiskárny v Litomyšli budou otevřené v sobotu. Jádrem výstavy je dochovaná korespondence Němcové, týkající se její spolupráce s litomyšlským nakladatelem Antonínem Augustou. V sobotu od 11 hodin bude Pavlína Štorková, členka Činohry Národního divadla, číst v zahradě u Augustovy tiskárny z dopisů i tvorby Boženy Němcové. 

Nachmelené mlýny v Pardubicích

Pardubický pivní festival drží tradici a zájemci o pivní mok mají možnost v sobotu ochutnat piva různých stylů z šestnácti řemeslných pivovarů. Ochutnávka začíná v 11 hodin vedle Tyršových sadů a Labe. Kdo nemá rád pivo, ochutná mošt nebo cider od místních výrobců. Náladu podpoří kapely Volant, Big S, Pitralon DDR nebo Safe Exit. Pivní festival končí ve 22 hodin.

Automatické mlýny v Pardubicích žijí gurmánskými akcemi

V sobotu koně, v neděli dožínky 

Koně v akci - to je druhá největší akce po Velké pardubické na Pardubickém závodišti. Letošní 23. ročník se uskuteční o víkendu 11. a 12. září. A aby toho nebylo málo, v neděli se budou na zdejším hipodromu slavit dožínky. Těšit se můžete na různá plemena koní při všech možných pracovních i soutěžních činnostech ale také při uměleckých vystoupeních.

Zahrádkáři a včelaři ve Vlčí Habřině

Český svaz chovatelů ve Vlčí Habřině společně se základní organizací včelařů v Rohovládově Bělé vás srdečně zvou na společnou výstavu do Vlčí Habřiny.

Čtěte také

Výstava se koná v sobotu a neděli 11. a 12. září od 8 hodin. Po oba dny vás čeká bohatý doprovodný program, občerstvení jak pro děti, tak dospělé, skákací hrad, soutěže a ochutnávky, jízdy na koních a živá hudba po celý den. Vyhrávat bude KV band Pardubice a v sobotu od 15 hodin vystoupí Přeloučská dechovka Vladimíra Kosiny.

Chovatelé představí pestrou paletu exotického ptactva doplněnou o ukázku drobných zvířat. Včelaři představí vše, co se týká včelaření včetně ochutnávky medu.

Martinů fest v Poličce jde do finále

Do finále jde letošní 24. ročník Martinů festu. Tento pátek vystoupí v Tylově domě Duo Lyrico, které tvoří houslisté Magdalena Graffová a Štěpán Graffe. Vše doplní umělecký přednes herce Otakara Brouska mladšího, ve kterém zazní poezie Jaroslava Seiferta. Na sobotu je připraven Večer skladeb pro violu, violloncelo a klavír.  O závěr Martinů festu se v neděli 12. září postará Horácké divadlo Jihlava. Diváci se mohou těšit na divadelní představení Martinů – Česká rapsodie Bohuslavova.

Spustit audio

Související