Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Malý tankový den nebo zámek v Chroustovicích

24. červenec 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na výlety i zajímavé akce. Výlet za vínem nebo maškary na Veselém kopci.

Ve Vojenském muzeu Králíky připravili na sobotu tradiční Malý tankový den. Na terénním polygonu v areálu muzea se představí v pohybu nejen legendární sovětský střední tank T-34, ale i další mohutné stroje, které ke svému pohybu využívají sílu pásů. Celkem na dráhu vyrazí sedm strojů. První ukázky jízd začnou v jedenáct hodin, druhý blok začne ve čtrnáct hodin.

Pokud vyrazíte o tomto víkendu na dělostřeleckou tvrz Hůrka nebo Bouda,  uvidíte unikátní vývojový prototyp protibetonové střely nebo nábojnici největšího pozemního protipevnostního děla.

Čtěte také

Za vínem se nemusíte vydávat až na Moravu. Stačí, když si v sobotu uděláte výlet do Natura Parku na břehu Chrudimky v Pardubicích, kde se koná Festival malých vinařů. Je to už druhý ročník Pardubického vínokoštování a zaměřuje se na rodinná vinařství. Festival začíná v sobotu v deset a končí v devatenáct hodin.

Na Veselém Kopci opráší maškary

Také ve skanzenu na Veselém Kopci pro vás připravili novou výstavu. Její téma prozrazuje samotný název – Masopustní obchůzky z Hlinecka aneb Deset let světovým kulturním dědictvím.

„Výstava, kterou jsme připravili na půdě statku z Mokré Lhoty, zájemcům poprvé podrobně přibližuje proces a úskalí vedoucí k úspěšnému zápisu Vesnických masopustních obchůzek a masek z Hlinecka na prestižní Seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva organizace UNESCO. Stalo se tak 16. listopadu 2010 při zasedání v Nairobi,“ uvádí jedna z autorek nominace Ilona Vojancová.

Ve vitrínách jsou vystaveny dokumenty, zpracovaný nominační návrh ve finální podobě i kopie listiny dokládající zápis na zmíněný seznam. Druhá část výstavy je věnovaná samotným masopustním obchůzkám v jednotlivých vesnicích a také popisu průběhu obchůzky i poslání jednotlivých masek. Výstavu na Veselém Kopci můžete navštívit po celou letošní sezónu v běžné otevírací době muzea.

Nedělní výlet do Chroustovic

Zámek v Chroustovicích není běžně otevřený pro návštěvníky. Je tam totiž učiliště. Ale jsou výjimečné příležitosti, kdy se tam můžete porozhlédnout i se zkušeným průvodcem. Stačí, když tuto neděli přijedete do Chroustovic. Prohlídky jsou v jednu hodinu nebo ve tři hodiny odpoledne. Připravena je nejen prohlídka chroustovického zámku a parku, ale také společná prohlídka kostela svatého Jakuba Většího o půl třetí. Celá akce se opakuje ještě 16. srpna. Pokud chcete mít účast jistou, informujte se v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě, které akci pořádá. I tam budete mít i s vašimi dětmi o zábavu postaráno.

Čtěte také

Možná vás naláká výstava nazvaná Velký svět malé železnice. Je plná historických vláčků a navazuje na panelovou výstavu T. G. Masaryk a železnice v přednáškové místnosti.

A ještě pozvánka na příští týden. Od úterý 28. července do soboty 1. srpna se koná Festival keltské kultury v Nasavrkách - Lughnasad.

Bude tradičně v keltském archeoskanzenu. Ještě před bránou s placenou zónou vás čeká otevřený velký jarmark s občerstvením.

Akce je vhodná pro všechny generace. „Rodinám s dětmi by se mohl líbit celý kulturní program. Bude tam divadlo, souboj Římanů a Keltů. Kromě keltské kuchyně i římská kuchyně. Připravujeme mnoho soutěží a her v keltském stylu, otevřeno bude každý den od deseti hodin,“ láká do Nasavrk organizátor Vladimír Saifr.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.