Tipy od floristy: Teplá voda pro hodně unavenou růži. A gerberu nechte raději na drátku

22. červenec 2022

Jak uchovat řezané květiny svěží i ve vedru? Přečtěte si pár postřehů od zkušeného floristy z Vyšehněvic Petra Kopáče.

Váza s květinami je symbolem svěží domácnosti. Pokud máte možnost natrhat si květiny na vlastní zahradě, je to nejlepší udělat hned ráno, dokud jsou svěží. A jaké jsou další zásady uchování jejich krásy?

„Těsně před tím, než dáte kytici do vázy s vodou, seřízněte stonky šikmo nožem. I když vám je v obchodě seříznou, nestačí to. Je třeba to udělat znovu doma, krátce před ponořením do vázy,“ radí Petr Kopáč.

Teplá voda pro slunečnici i unavenou růži

Voda ve váze by měla být vlažná, vyloženě ledovou vodu florista nedoporučuje a přidává další zajímavost: Například slunečnice vyžadují dokonce teplou vodu.

Slunečnicím patří do vázy teplá voda

Slunečnice mají totiž pevná dřevnatá pletiva a pokud je dáte  do studené vody, tak se pletiva smrsknou k sobě a vytvoří slabý průtok. V teplé vodě se pletiva roztáhnou a lépe rostlinu zavlaží. Platí to i pro další květiny, které pouštějí mléko nebo pro máky.

A pokud máte hodně unavenou růži, seřízněte ji, taky ji vložte do teplé vody a nechte zabalenou v papíru aspoň pár hodin. Rozhodně květiny neroste a nepokládejte do vany s vodou. Hrozilo by zahnívání květů.

Čtěte také

Floristé mají k dispozici dokonce přípravky, které zabraňují vypařování vody z květin. Používají je například na květinovou výzdobu při svatbách a pohřbech.

„Vypadá to jako lak na vlasy. Postříkáme květiny, tím se uzavřou povrchové buňky a květiny přestanou dýchat. Neodpařuje se voda. Po akci samozřejmě nastane rychlejší vadnutí, ale v daný den vydrží kytky svěží,“ vysvětluje florista.

Gerbery na drátku, růže bez

U gerber je drátek držící květ na stonku v pořádku, díky němu se květy zpevní a drží. Šlechtitelé totiž sice vyšlechtily velké květy, ale stonky jsou příliš slabé, aby je udržely.  Ale u růží pozor. Pokud v květinářství uvidíte růže na drátku, vyvarujte se zakoupení. Růže už je zřejmě na konci své životnosti.

„Zahradní růže vydrží ve váze klidně deset a více dnů. Ale je třeba uříznout ji ve  správném stádiu zralosti. Je to v době, kdy poupě ještě drží špičku. V obchodech se pro změnu kupují růže otevřené, protože mají mnoho okvětních plátků, květ je takový naducaný. Růže ze záhonu má plátků mnohem méně, proto je třeba do vázy utrhnout ještě uzavřené poupě,“ přidává poslední radu florista Petr Kopáč.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.