Unikátní bílí jeleni a dravci těsně nad hlavami diváků. To zažijete jen v oboře Žleby

14. srpen 2021

Obora ve Žlebech nás překvapila svou rozlehlostí. Byli jsme zvědaví na světový unikát v podobě bílých jelenů prohánějících se po oboře. Hlavním lákadlem pro rodiny s dětmi jsou ale ukázky dravců a dalších zvířat, která našla domov právě ve Žlebech nedaleko zámku.

Dravci nejsou ve voliérách, ale sedí na posedech, takže návštěvníci si je mohou opatrně prohlédnout zblízka. „Naši dravci nejsou ve voliérách, protože jsou to naši odchovanci, kteří nás berou jako rodiče. My všechno přizpůsobujeme jejich volnému létání, které ukazujeme teď o prázdninách dvakrát denně veřejnosti. Jsou tady prostě doma,“ vysvětluje Ondřej Pelikán, zatímco nám ukazuje desítky dravců od těch nejmenších poštolek až po orla mořského, který se jmenuje Poseidon.

Světová rarita: sto bílých jelenů

Ve Žlebech mají stovku bílých jelenů, někteří z nich jsou ochočení a nebojí se lidí
Součástí obory je i řeka Hostačovka, která se vlévá do Doubravy. U vody se pase malé stádo bílých jelenů, kteří jsou zvyklí na lidi a nevadí jim jejich přítomnost. Před ukázkami dravců je Ondřej Pelikán naláká ještě blíž, a to na dobroty v podobě obilí, kukuřice, hrachu a dalších vitamínů. A návštěvníci jsou nadšení, fotoaparáty cvakají…

Dalších devadesát bílých jelenů se pohybuje dále v oboře. Tito jeleni jsou divocí a je jim dobře bez lidí. Proto Ondřej Pelikán láká návštěvníky od krmení jelenů k ukázkám dravců, se kterými pracuje s velkou úctou a láskou.

Dravci těsně nad hlavami diváků

Sokolník Ondřej Pelikán předvádí dravce v letu

Ukázky dravců ve žlebské oboře v podání Ondřeje Pelikána a jeho kolegů jsou specifické. Dělají je trochu jinak, než se běžně vidí na hradech a zámcích v Čechách. Inspirovali se v zahraničí. Vtip je v tom, že po představení jednotlivých druhů vypouští několik dravců najednou. Přímo nad hlavami diváků a někdy skutečně v těsné blízkosti, létají orli s luňákem, rarohem, krkavcem nebo supem.

„Finále ukázky vypadá tak, že lidé kroutí hlavami a nevědí, kam se dívat dřív, aby něco nepromeškali,“ usmívá se Ondřej Pelikán.

Spustit audio

Související