Úrazy při zimních sportech. Nejvíc se jich stane na lyžích, riziko představuje i bobování

9. leden 2018

Zimní období nabízí dětem i celým rodinám širokou škálu sportovního vyžití. Se zvýšenou sportovní zátěží však souvisí i určitá míra rizika. Je rozdíl mezi počtem úrazů v létě a v zimě? Který ze zimních sportů je nejzákeřnější? Jak můžeme eliminovat nebezpečí úrazu při zimních sportech? Jak se staví lékaři k povinnosti nosit lyžařskou helmu na svazích? Na to a spoustu dalšího se ptala Jana Rychterová pediatra a místopředsedy Odborné společnosti praktických dětských lékařů České republiky MUDr. Zdeňka Zímy.

Zimní sporty = radost, nebo zbytečný risk?

Zimní sporty jsou nebezpečnější než sporty provozované v létě. To proto, že se člověk upíná do různých zařízení - ať už lyží, snowboardů, sedá si na sáňky nebo boby, což fixuje některou část těla. Jako příklad slouží snowboard, kdy se zafixují nohy a snowboardista má omezenou možnost pohybu. To samo o sobě nese vyšší riziko úrazů než v létě, kdy zatížení těla nějakým dalším aparátem většinou není.

„Zapátral jsem ve statistikách pojišťoven nejen zdravotních, ale i komerčních, a zjistil jsem, že na našich horách se stane ročně přibližně sedm tisíc úrazů, z toho většina na lyžích,“ říká MUDr. Zdeněk Zíma.

Rychlost jako riziko

„Rizikové faktory zimních sportů v sobě zahrnují rychlost, podcenění situace, podcenění terénu dítětem, ne úplně vzácně i podcenění počasí při zimních sportech na horách, které se poměrně rychle může měnit. Rychlost klade velký nárok na výkon a statickou zátěž dítěte a dostáváme se do oblasti tzv. vysokoenergetických traumat, což představuje riziko, že relativně velkou rychlostí je trup vržen proti nějaké překážce,“ vysvětluje MUDr. Zdeněk Zíma.

Bez helmy nejedu!

„Pro snowboardisty i lyžaře platí, že je potřeba používat helmu. Bylo by žádoucí to uzákonit jako v jiných státech. Helma je jistě základem, potom je dobré zvážit koupi páteřního chrániče a doplnit chránič předloktí a zápěstí,“ zdůrazňuje MUDr. Zdeněk Zíma.

S helmou i na boby

Podle současné americké studie se při nošení helmy dokáže zredukovat riziko úrazu hlavy až trojnásobně. Důležité je nosit ochranné prostředky i při bobování, které podle MUDr. Zdeňka Zímy překvapivě patří k největším rizikům zimního sportování. Děti tuhle zábavu neprovozují pouze na horách, ale i v městských aglomeracích, a činí tak často bez dozoru a v nevhodném terénu. Na horách je bobování a sáňkování bezpečnější, ale je důležité myslet na různé překážky - stromy, zdi a stožáry. Boby na umělém sněhu mohou vyvinout velkou rychlost, na prudším kopci i 40 km/h, což pak při nárazu odpovídá pádu ze 4. patra a může mít v případě čelního nárazu i fatální následky. V tomto případě se často nerespektuje zásada, že dětské hry a sport by měly být provozovány v bezpečném prostředí.

Chůze jako trénink na lyže

Děti v dnešní době málo sportují. Pokud netrénované dítě jednou za rok vyrazí na hory, jeho únavnost je vyšší. „Unavené svaly daleko hůř ovládají lyže, snowboard, boby, cokoli,“ uvádí MUDr. Zdeněk Zíma. „Narazil jsem na tréninkové doporučení před výletem na hory - posílit stehenní svaly a posílit obecně svaly nohou. To znamená, že pokud rodič vozí dítě do školy celý rok, a pak ho na týden vyveze na hory, nic tím neřeší a jen zvyšuje riziko, že se mu něco stane. Čtrnáct dní před odjezdem na hory nechte dítě chodit pěšky, využívat chůzi jako tréninkovou metodu, popř. zvolte jakýkoli jiný trénink.“

Zajímá vás víc? Poslechněte si pořad Atrium Českého rozhlasu Rádia Junior, ve kterém hovoří MUDr. Zdeněk Zíma.

Spustit audio