V Kočičí naději zachraňují plašanky i mazlivky. Všechny kočky touží po domově

11. květen 2021

Organizace Kočičí naděje zachraňuje, opečovává, a následně umísťuje k novým majitelům opuštěné kočky. Má tři depozita v Královéhradeckém a čtyři v Pardubickém kraji.

Jedno je i v Praze Bohnicích. „A tam patříme všichni,“ směje se místopředsedkyně Kočičí naděje Pavla Hybská, která má depozitum v Sezemicích a pokračuje: „Opravdu si někdy říkám, že nejsem pečovatelka ani kočičí máma, ale prostě blázen.“

Mazlivky a plašanky

Pavla Hybská pečuje v Sezemicích o desítky koček. Některé potřebují ještě lékařskou péči, teprve až se zcela uzdraví, dojde k pokusu o umístění. Největší zájem je samozřejmě o koťata a tzv. mazlivky, tedy kočky, které jsou velmi přítulné a krásné, se zdravou srstí. 

Pohádka je bílá kočka s černými flíčky

Kočka Pohádka s černými flíčky

Pohádka přišla do Sezemic až z Ústí nad Labem. Je to mladá krásná kočka, velmi mazlivá. Jediný problém je, že pokud nemá klid, vykoná potřebu mimo záchod. Podle Pavly Hybské je to tím, že jí nevyhovuje společné soužití s mnoha dalšími kočkami. Potřebuje mít svůj prostor.

Ivanka se zářivě bílou srstí

Bílá Ivanka s modrýma očima

Ivanka je zhruba roční kočka, která je velmi živá. Má ráda pohyb ve výškách, což by některým majitelům nemuselo vyhovovat. Jinak je ale velmi mazlivá a kontaktní. 

Boženka - mohutná mourovatá kočka

Mourovatá kočka Boženka

Božence jsou asi tři roky a dostala se do sezemického depozita po zemřelém majiteli. Právě takové jsou příběhy mnoha koček, které se do útulků dostávají právě proto, že jejich majitelé se buď odstěhovali a zvířata v domě nechali nebo zestárli a nedokážou se už o kočku postarat. Častým případem je pak úmrtí majitele.

Lumír je sedmiměsíční černý čertík

Černý čertík Lumír

Lumír má ještě akčnějšího černého brášku Ládínka. K novému majiteli můžou jít oba nebo každý sám. Jsou to ještě koťata. A další májová koťata budou za pár měsíců k mání. Právě dnes se totiž v sezemickém depozitu narodila čtyři koťátka. Kočky se sice po umístění do depozita kastrují, ale v mnoha případech se tam dostanou už březí. V tom případě se z Pavly Hybské stává porodní asistentka.

„Někdy je to adrenalin, ale já už z toho rozjetého vlaku nevystoupím. A ani nechci,“ uzavírá místopředsedkyně organizace Kočičí naděje, která svým svěřenkyním věnuje svůj veškerý volný čas.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.