Velikonoce a jídlo našich předků. Setkání s profesorkou Irenou Korbelářovou
Profesorka Irena Korbelářová se věnuje dějinám raného novověku a velkou část její práce tvoří jídlo našich předků. Pozvali jsme ji k mikrofonu, abychom s ní mimo jiné probrali velikonoční zvyky i tradiční jídelníčky. A ty jsou rozmanité.
Související
-
Masopust se zabíjením kozla. Jak etnografka z Hané objevila ojedinělé zvyky Ostravska
Markéta Palowská, rodačka z Hané, se před 20 lety rozhodla pro život v Ostravě. Nakolik i tady našla zajímavé tradice, obyčeje i předměty, o které se stará v muzeu?
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.