VIDEO: Jste nejlepší! Co udělat, aby se člověk dostal do knihy rekordů?

6. únor 2019

Máte rádi rekordy? Líbí se vám, když někdo umí něco neobvyklého, nebo dokonce neuvěřitelného? Jana Rychterová si do Klubu Rádia Junior pozvala odborníka na rekordy. Tak, jako je ve světě slavná Guinessova kniha rekordů, tak i v Česku máme svoji Českou knihu rekordů. Na to, aby se do ní dostaly jen ty výkony, které ještě nikdy nikdo předtím nedokázal, dohlíží Agentura Dobrý den Pelhřimov. A právě její prezident Miroslav Marek přišel povídat do studia.

Miroslav měl s sebou nejen Českou knihu rekordů, ale v hlavě i spoustu dalších informací, protože u vytvoření některých rekordů osobně byl. Vyprávěl třeba o tom, že v Česku existuje kytara ze sirek. Přijde vám to nemožné? No jasně, každý na to valí oči. Jenže je to tak, kytara je sestavená z 16 854 zápalek a doopravdy hraje. Sestavil ji pan Tomáš Korda z Vrchlabí a trvalo mu to 2 738 hodin.

Miroslav Marek ve vysílání vyprávěl například o rekordní sbírce starých aut a motocyklů nebo třeba o rekordu v počtu písniček zahraných zpaměti na klavír (jenom namátkové zkoušení klavíristy Radima Linharta trvalo komisařům víc než osm hodin!). Tak si to poslechněte.

Poznáte, co je pravda? Vyzkoušejte si náš kvíz o rekordech.

Několik vypečených pokusů o zápis do dějin nám Miroslav představil i v krátkém videu. Jana se nestačila divit. Zvlášť, když se taky o jeden rekord pokusila. Proč jí to nevyšlo? Jen se na to podívejte.

V Klubu jsme si povídali i o tom úplně prvním rekordu, u kterého agentura Dobrý den Pelhřimov byla. Tomu neuvěříte! Byl to lidský řetěz, něco jako ruské kolo, který tvořili lidé. Vydrželi být propojení za ruce a dělat kotrmelce jeden přes druhého neuvěřitelný počet hodin a kilometrů! Přesně to bylo… Ale víte co? Poslechněte si to v našem Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19:00 na Rádiu Junior. Naladit si nás můžete zde.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio