VIDEO: Víte, co je didgeridoo? Odpoví světově proslulý Ondřej Smeykal

17. prosinec 2018

V úterním Klubu Rádia Junior přivítala věčně usměvavá Jana Rychterová světově uznávaného hráče na didgeridoo Ondřeje Smeykala. Ondřej povídal například o tom, jak se k hraní na didgeridoo dostal, za jak dlouho se na něj člověk může naučit, nebo kde všude už hrál, ale hlavně naživo zahrál přímo ve studiu. A co že to vůbec to didgeridoo je?

Didgeridoo je až dva metry dlouhá dřevěná hůl, která je dutá. Dutinu ovšem neudělal žádný výrobce hudebních nástrojů, ale termiti. Je to vlastně termity prožraný kmínek eukaliptového dřeva. Hráč musí vyvinout docela velké úsilí, aby ji rozezvučil. Ondřej prozradil, že se při hraní nenadechuje běžným způsobem. Když budete pozorně poslouchat, zjistíte, že se vlastně nenadechuje vůbec, jen „přidechuje“ nosem. Schválně si to zkuste, běžný člověk to bez tréninku nedokáže.

A jak takové didgeridoo zní? Poslechněte si Klub rádia Junior:

Ondřej přinesl do Rádia Junior několik různých nástrojů a na všechny zahrál. Když začal, jako by se celé studio rozechvělo, taková síla z nástroje vychází. Člověk, který sedí blízko, má pocit, jako by se mu rozvibrovalo celé tělo. Ne nadarmo se v Austrálii, odkud didgeridoo pochází, tento nástroj používal i pro léčebné účely.

Podívejte se, jak takové didgeridoo vypadá:

Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio