Vkusný „bordel“ na talíři fotce prospěje, říká gastro fotografka

8. duben 2021

Fotografka Lucie Lízlerová fotografuje jídlo. Je to těžká disciplína? Pokud má jídlo skutečně nalákat, tak určitě ano. Nejtěžší jsou podle ní polévky.

„Vyfotit polévku tak, aby byla něčím zajímavá, to mi dalo zabrat například při mé poslední práci, kdy jsem fotila jídla do nové Krkonošské kuchařky autorky Danky Šárkové. Ty polévky jsou všechny stejné. Jsou v nich brambory a houby, některé jsou tmavší, jiné světlejší,“ směje se fotografka.

Takovou polévku je třeba něčím ozvláštnit. Přidejte jednoduché kulisy. V případě staročeské kuchyně klidně položte talíř s polévkou na vkusnou dřevěnou podlahu. Nebojte se kolem talíře nechat kus prázdného prostoru. Třeba právě kus volné dřevěné plochy. Položte vedle talíře vkusnou měchačku nebo přidejte pár surovin, které do polévky patří. Ale pozor, stačí málo. V jednoduchosti je krása.  

Krkonošské kyselo

„V neposlední řadě hrají roli kulisy. Třeba udělat malý bordel na talíři v podobě rozsypaného koření nebo bylinek na okraji talíře, či na ubrousku, to může vypadat  velmi dobře,“ radí Lucie Lízlerová.

Pohrajte si s barvami

Když fotíte pokrm na talíři, mělo by světlo svítit ze strany. Polévky je lepší fotit shora. Ale můžete si pohrát i s jinou variantou. Stačí opřít hranu mobilu o stůl a postupně ho zvedat do té doby, než budete s fotografií spokojeni.

Barva hraje důležitou roli, proto je dobré obyčejné jídlo ozvláštnit petrželkou, někdy vypadá velmi efektně, když třeba nakrájíte pažitku a posypete s ní okraj talíře. Roční období také může hrát svou roli. Gastro fotografii můžete ozvláštnit jarním kvítím, na podzim jeřabinami, v zimě jehličím, a podobně, ale i tady umírněně a s citem.

Sejkory – těžký oříšek pro fotografa

Tradiční krkonošské sejkory jsou vlastně bramboráky pečené na sucho. Je to velký oříšek pro fotografa.

Sejkory nejsou na vyfocení vůbec snadné

„Když fotíte smažené a zlatavé bramboráky, je to jednodušší práce. Lesknou se, a když je usmažíte menší, dají se hezky poskládat na talíři. Sejkory se pečou na sucho a jsou přes celý talíř. Jak si poradit se suchou hnědou plackou? Já jsem ji přeložila tak, aby byla vidět z obou stran. A snímek jsem ozvláštnila surovinami, ze kterých jsou sejkory udělané. Stroužky česneku na dřevěném podkladu udělaly své,“ míní fotografka.

Ze všeho nejraději ale fotografuje sladkosti. Například lívance v kombinaci s ovocem by mohla  fotografovat i ochutnávat v nejrůznějších kombinacích.

Spustit audio

Související