Vraťte patizony na výsluní. Do stínu je vytlačily lilky a cukety

13. srpen 2021

Možná si z dětství pamatujete na každoroční úrodu patizonů, kterým se díky jejich vzhledu přezdívalo létající talíře. Rostlina se velmi podobá dýni. Zajímavé je, že květy jsou otevřené jen jeden den a jsou současně samčí a samičí, takže není nutné pořizovat si kvůli opylení více rostlin.

„Já jsem prožíval dětství v šedesátých letech a ne vždy jsme měli o víkendu maso. Tak jsme si dělali řízky z patizonů a moc rád na to vzpomínám,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký, který v rozhlasové Radioporadně připomněl tuto zdravou a nekalorickou zeleninu, která kvůli cuketám, lilkům a různobarevným dýním ze zahrad skoro vymizela. Její pěstování je přitom velmi snadné a nenáročné.

Na gril, na řízky i jako nádivka

Patizony je třeba včas sklidit, tedy v době, kdy je slupka ještě poměrně měkká a nemusí se loupat. Vynikající jsou okořeněné plátky patizonů opečené na grilu. Lahodné jsou i kousky v sladkokyselém nálevu. My jsme vyzkoušeli nádivku podle receptu maminky zahradníka Františka Hlubockého. Byla vynikající! Recept můžete vyzkoušet.

Nádivka z patizonů

Ingredience
  • 500 gramů patizonu
  • 200 gramů tvrdého sýra
  • 2 vajíčka
  • 2 menší papriky
  • 1 větší cibule
  • 3 starší housky
  • 50 gramů polohrubé mouky
  • 6 lžic oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • tvrdý sýr
  • petržel
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Postup:

Všechny suroviny nadrobno nastrouháme, trochu sýra si dáme stranou, housky nadrobno pokrájíme a spojíme v těsto. Kdo má rád maso, může přidat kousek uzeného. Vyšší plech vymastíme a vysypeme strouhankou, vložíme těsto, uhladíme a povrch posypeme zbytkem strouhaného sýra, na povrch ještě poklademe několik plátků másla. Pečeme při 160 – 170ti stupních Celsia až do zrůžovění.

Spustit audio

Související