Výtvarníci Ivan a Jana Baborákovi dospěli. Tvoří to, co je baví

9. leden 2020

Výtvarníci Ivan a Jana Baborákovi žijí v bývalém statku v Přestavlkách u Chrudimi. Ivan má ateliér v horním patře, Janino království je dole.  Obrazy a fotografie Ivana Baboráka jsou známé nejen v České republice. Jana se zase prosadila výrobou loutek, panenek, a v poslední době ji nejvíc baví šití šatů s originálními malbami.

V ateliéru Ivana Baboráka uvidíte obrazy, které probouzejí fantazii. Přitom se proslavil obrazy realistickými. Jak je to možné?

„Před třemi lety jsem se rozhodl, že trochu upustím od těch akrylů, které jsem maloval měsíce, a daly mi hroznou práci. A když jsem je chtěl prodat, někteří se divili, proč jsou tak drahé. Už mě to nebavilo, a tak jsem si řekl, že budu dělat to, co mě baví,“ říká výtvarník.

Ivan Baborák teď maluje abstraktní obrazy. „Vymyslel jsem takovou technologii, že budu vtírat do papíru pastel a vytvářet z toho fantazie, které mě nesmírně baví. Ale má to jednu nevýhodu, že to v podstatě nikdo nechce,“ směje se Ivan Baborák. 

Obraz Ivana Baboráka

Ptejte se rodičů, dokud můžete

Ivana Baboráka přivedl k malování jeho tatínek, pro kterého bylo malování velkým koníčkem. Byl to krajinář, který podle svého syna maloval velmi dobře. „Táta zemřel a já od něj nemám jediný obraz. A mrzí mě ještě víc další věc. Že jsme si moc nepopovídali. To bych doporučoval, aby si lidi sedli s rodiči a všechno probrali. Protože pak už vám to nikdo neřekne…“

A jak to má Ivan Baborák se svými dospělými syny? Hádá se s nimi stejně jako on kdysi s tátou. Ale v hlavě nosí nápad, který díky svému synovi a snaše může zrealizovat.

„Čekáme konečně první vnouče. A až bude větší, udělám pojízdné loutkové divadlo a pojedeme na zámeckých kobylkách hrát na Loutkářskou Chrudim. Už se na to strašně těším,“  uzavírá Ivan Baborák.

Střih, který sedí

Jana Baboráková také změnila strategii svého podnikání. Kromě výroby panenek a loutek začala šít originální oděvy.

Módní přehlídka modelů Jany Baborákové

„Já ráda maluju, ale málokterá látka udrží barvu. Nakonec jsem našla zdroj bavlny, na kterou mohu malovat. A hlavně se mi povedlo vymyslet střih, který může nosit člověk hubený i silnější. Kamarádka mě objala, že jsem jí konečně splnila sen. Díky mně má poprvé šaty, ve kterých se cítí opravdu dobře,“ říká Jana Baboráková.

Teď chystá módní přehlídky v Hradci Králové a v Pardubicích. A má nového pomocníka. Pletací stroj, díky kterému vznikají originální svetrokabáty.

Spustit audio

Související