Děti považují umístění do dětského domova za svou chybu a cítí vinu. To se snaží změnit projekt Začni správně

6. únor 2023

Jak probíhá příprava dětí z dětského domova na dospělý život a s jakými problémy se potýkají? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do studia Rádia Junior dorazila zakladatelka Your Chance a kurátorka projektu Začni správně Gabriela Štiková. Věnuje se péči o děti a mladistvé, kteří z nějakého důvodu musí vyrůstat v dětském domově. Snaží se na vlastní nohy postavit i ty, kteří dětský domov po dosažení dospělosti opouštějí.

Začni správně

Projekt Začni správně spadá pod organizaci Your Chance. Mladým lidem ve věku 15–26 let má ulehčit vstup do dospělosti a do procesu osamostatňování se. Chodí na tematická setkání, která je mají uvést do problematiky světa dospělých, ať už se jedná o věci týkající se práce, bydlení, financí, vztahů nebo seberozvoje.

Gabriela s kolegy pomáhají už 13 let a daří se jim. „Jsem hrdá, že už nás ti mladí nepotřebují. Je to 205 životů, které jsou integrovány, mají rodiny, práci, bydlení,” raduje se Gabriela.

Pocit viny

V dětském domově se děti i mladiství učí základy pro svůj budoucí samostatný život ve světě dospělých. V takzvaných rodinných skupinách se zapojují do běžného chodu domácnosti. Naučí se například vařit, žehlit, prát i jiné domácí práce.

Po materiální stránce tam nestrádají. Podle Gabriely by ale mohli mít více psychologické pomoci. Tady vidí příležitost pro zlepšení. „My máme i terapeutickou podporu. Hodně s nimi řeším téma viny. Viny za to, že: ‚Já můžu za to, že jsem v dětském domově‘. Přestože to ve většině případů takto není, tak oni si to dávají za vinu.“

Jaké jsou nejčastější příčiny umístění dětí do dětských domovů? Poslechněte si konkrétní příběhy v Klubu Rádia Junior s moderátory Denisou Kimlovou a Vojtou Zimmelem.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: bva , kpe
Spustit audio

Související