Zapomenutý tampón v břiše nebo přerušený nerv. Jak zažádat o náhradu škody na zdraví?

2. březen 2020

Právník a lékař v jedné osobě Mário Švehelka řeší závažné spory mezi pacienty a lékaři, potažmo zdravotnickými zařízeními. Zabývá se konkrétně náhradami škod na zdraví. Podle něj existuje několik typických okruhů, kde dochází nejčastěji k pochybení.

Jedná se o škody, ke kterým dojde při různých lékařských zákrocích, nejčastěji chirurgických, gynekologických, urologických a otorinolaryngologických.

Nejčastěji dochází k chybám tam, kde se zdravotníci pohybují se skalpelem nebo jiným přístrojem v oblasti, kde jsou cévy nebo nervy. 

„Co nemělo být přerušeno, přerušeno je, například nerv, močovod, céva, a podobně. Nebo dojde k k perforaci, tedy proděravění dutého orgánu, například střeva, močového měchýře, velké cévy a podobně,“ říká Marián Švehelka.

Většinou se jedná o individuální selhání jednotlivců. V českých nemocnicích podle Mariána Švehelky chybují často mladí lékaři krátce po škole, kteří řeší velmi těžké případy bez dostatečné kontroly nadřízených. Nedostatek zkušených lékařů v českých nemocnicích je velkým problémem.

Jak postupovat v případě újmy na zdraví

V devadesáti procentech případů nemůže být laikovi jasné, k jaké konkrétní komplikaci došlo. Proto je nutné zajistit zdravotní dokumentaci. 

Čtěte také

„Buď požádat o kopii, ale zdravotnické zařízení má na její vydání třicet dnů, což dává prostor pro různé úpravy, ztrátu atd. Pokud je situace skutečně vážná, může pacient nahlédnout okamžitě do záznamů a ofotit si je, to už je dnes možné,“ vysvětluje právník. 

Dokumentace je alfou a omegou celého vyšetřování, včetně rentgenových snímků. Z toho právník vychází.

„Určitě bych se neobracel na Českou lékařskou komoru. To je profesní organizace lékařů, která hájí zájmy lékařů. Tam pacient ztrácí čas. A ve většině případů nedoporučuji podávat trestní oznámení. Výhodnější je občansko-právní řízení,“ dodává Mário Švehelka.

Další častá pochybení zdravotníků

  • Absence adekvátní reakce na akutní stav například v průběhu porodu. Může to být nedostatek kyslíku nebo přítomnost akutní infekce či krvácení.
  • Absence adekvátní reakce na dlouhodobější stav pacienta. To se týká například léčby zhoubných nádorů. Dojde k vyšetření, výsledek s nepříznivou diagnózou se založí, pacient se nic nedozví. A po roce už může být pozdě. 
  • Nesprávné podání léčiv.
  • Nedostatečně se monitoruje léčba u krvácivých stavů. Například nesprávně podané léčivo, které ovlivňuje srážlivost krve, může způsobit krvácení do mozku.
Spustit audio

Související