Želva do lednice? Spánek si víc užije v bedně s hrabankou a listím

19. říjen 2020

Některé suchozemské želvy chované v českých domácnostech potřebují v zimě spát. Nejčastěji jsou to želvy žlutohnědé, zelenavé nebo vroubené. Ke spánku je musíme připravovat postupně.

„Na začátku října, když venkovní teplota klesne k deseti stupňům, začneme omezovat stravu želvy,“ říká veterinární lékařka Lída Růžková. 

Pokud je želva chovaná venku, přemístíme ji do vnitřního terária a předkládáme už jen seno a pravidelně koupeme. Tím dojde k vyprázdnění trávicího traktu. Želvu ještě před uložením můžeme zvážit pro pozdější kontrolu a porovnání váhy. K zimnímu spánku ukládáme želvu na přelomu října a listopadu.

Bednička s větráním jako ložnice

Bednička může být dřevěná nebo plastová, nejlépe s poklopem. Velmi důležité je, aby měla větrací otvory. Do bedny nasypeme substrát, nejlepší je lesní hrabanka, přidáme suché listí, případně seno, jako v přírodě. Můžete zkusit i natrhané noviny. Želvy se v této směsi zahrabou.

Jejich ložnici umístíme do prostředí, kde bude konstantní teplota kolem deseti stupňů Celsia. Nejlepší jsou sklepy. Někdo zimuje želvy v lednici, v boxu na ovoce a zeleninu. „Ale rozhodně by to neměla být lednice, kterou běžně užíváte. Želva potřebuje ke spánku klid a každodenní otevírání lednice by jí rozhodně neprospělo,“ dodává veterinářka Lída Růžková.

Spustit audio

Související