Zlato - investice, která vám ani po letech nezrezaví

11. srpen 2020

Zlato je v současnosti nejdražší v dějinách. Prodává se přibližně za 2 000 dolarů za unci, což je historický rekord. Proč tomu tak je? O vysvětlení jsme požádali  předsedu představenstva společnosti Zlaťáky Lukáše Jankovského.

„V dobách, kdy se ekonomice daří a velcí investoři věří, že akcie budou stoupat, stahují peníze z drahých kovů a investují do akcií. Pokud mají opačný pocit, stahují peníze z akcií a investují do zlata a dalších komodit. A to právě způsobuje současná koronavirová doba. Zlato je po tisíciletí prověřená investice, protože ochrání reálnou kupní sílu v dané době,“ vysvětluje Jankovský.

Schovejte své zlato aspoň na deset let

Zlato je spíše dlouhodobá investice. Proto investujte do zlata v případě, že víte, že na něj během následujících deseti let nebudete muset sáhnout.

„Pokud chcete obdarovat například své právě narozené děti nebo vnoučata, kupte jim zlatou cihličku. Zajistíte jim tak například jejich budoucí vysokoškolská studia. U peněz není vůbec jisté, jakou hodnotu budou mít za dvacet let,“ říká Lukáš Jankovský a dodává: „ Hlídejte si také nákupní a prodejní cenu zlata. Lepší je koupit si zlato od prodejce, který vám zaručí jeho zpětné odkoupení. Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou se momentálně pohybuje mezi šesti až sedmi procenty.“

Dárek v podobě zlatého slitku

Někteří lidé nevěří virtuálním finančním prostředkům a chtějí mít v ruce reálný kus zlata. Je to velká motivace vlastnit něco skutečného a nebýt závislý na vydání bankou. Podle Lukáše Jankovského je to jeden z hlavních důvodů, proč si lidé kupují fyzické zlato domů.

Čtěte také

Nejmenší částka, za kterou je možné si kousek zlata koupit, činí 2 000 Kč. Gramový investiční slitek se hodí spíše jako dárek, pokud chcete darovat něco, co si svou hodnotu uchová pro budoucí generace.

Lukáš Jankovský ale doporučuji investovat alespoň do jedné trojské unce, což je 31,1 gramu. Uncový slitek je zlatá destička v plastovém certifikátu, na kterém je číslo, které musí být vyraženo i na slitku. Momentálně stojí jedna unce asi 48 000 Kč. Nebo lze zakoupit minci. V Evropě se prodávají rakouské mince s motivem Vídeňské filharmonie nebo kanadské mince s motivem javorového listu. Ale pozor, nakupujte vždy u prověřených zdrojů, nikoliv v zastavárně nebo někde na diskotéce.

Spustit audio

Související