Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – antiparazitární obojek

6. červenec 2012

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den.
Mám křížence, je takový huňatý a už začal nosit domů ze zahrady klíšťata. Vloni jsem mu dával kapky za krk, ale moc nefungovaly. Jaké máte zkušenosti s obojkem proti parazitům? Jak se správně používá? Děkuji Libor

Ahoj Libore.
Klíšťata jsou letos již opravdu v plné síle a číhají na naše domácí mazlíčky opravdu všude – na zahradě i v parku, nejen v lese. Klíště je parazit nepříjemný. Nejen, že odsává svému hostiteli krev a v místě zakousnutí ho dráždí, ale přenáší také mnoho nebezpečných nemocí. Je tedy velmi vhodné snažit se naše domácí zvířata před klíšťaty chránit.

Možností je několik – aplikace kapek na kůži (tomu se odborně říká spot-on), aplikace sprejů a obojky napuštěné účinnou látkou.
Spot-on aplikace má několik výhod i nevýhod. Výhodou je, že je to relativně bez stresu pro páníčka i mazlíčka. Účinek je 4-6 týdnů. Nevýhoda je jejich odmývání – pokud psa vykoupeme, tak mu část přípravku smyjeme a výrazně tak snížíme a zkrátíme jeho účinnost. Na trhu je velké množství spot-onů, je důležité vybrat kapku správně dle hmotnosti psa nebo kočky.

Aplikace spreje je většinou pro zvíře nepříjemná – děsí se zvuku sprejování a ne každé zvíře má rádo být mokré… To se dá obejít tím, že si sprej opakovaně nastříkáš na ruku s pak to vetřeš do srsti zvířátka. Nevýhoda je také možné slízání látky ze srsti po aplikaci a podráždění zažívacího traktu až otrava.

Obojky jsou dobré zejména pro psy a kočky s delší srstí, protože jdou dobře pod srst schovat a zabrání se tak jejich ztrátě nebo tomu, že se o ně bude pes či kočka někde venku zachytávat. Obojky jsou napuštěné účinnou látkou ve formě pudru. Tento pudr obojky vypadává do srsti a chrání tak zvíře před napadením vnějšími parazity. U obojků je různě dlouhá účinnost, obecně účinkují od 4 do 7 měsíců. Dokáží tedy pokrýt celou „klíštěcí“ sezonu. Záleží na kvalitě obojku, což se projeví i na jeho ceně. Velmi levné obojky opravdu moc nefungují. Obojek je pořeba nasadit zvířeti na krk tak, že rozhrneme chlupy na krku, obojek dáme do této pěšinky co nejblíže ke kůži – ponecháme ho volný tak na vstrčení ukazováčku. Dlouhodobě působící obojek je vhodné tak po 2 měsících nošení ze zvířátka sundat, omýt ho mýdlovou vodou a opět nasadit. Pokud tak neuděláš, může obojek přestat působit, protože póry, kterými se uvolňuje pudr se zalepí špínou a účinná látka se nemůže dále uvolňovat.

Závěrem bych řekla, že antiparazitární obojky podloruji, mám s nimi dobré zkušenosti. U žádného antiparazitárního přípravku však nelze očekávat 100% účinnost. Někdy na některém jedinci funguje 100%, ale to jsou spíš výjimky. Většinou se čas od času i na ošetřeném mazlíčkovi nějaké to klíště přeci jenom najde…

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video