Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – artróza

27. duben 2011

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den. Máme staršího křížence, má asi 30 kg a trápí ho artróza. Co pro něj můžeme udělat, aby se cítil co nejlépe? Děkuji Hanka

Ahoj Hanko.
Artróza je pravděpodobně nejčastější příčinou kulhání, zejména u starších psů. Artróza je chronické degenerativní onemocnění kloubu, které vzniká v důsledku nestejnoměrného, nebo nadměrného zatížení kloubu. Příčinou nestejnoměrného zatížení kloubu jsou například dědičné vývojové vady – dysplazie apod. Nadměrné nadbytečné zatížení kloubu způsobuje v první řadě obezita, způsobená špatnou stravou, dále brzké zařazení do výcviku nebo neadekvátní životní režim a rituály (schody, skoky, běh vedle jízdního kola apod.). Vyjmenované faktory vedou nejprve k zánětu kloubu a poté k artróze.

Artróza se projeví bolestivostí daného místa a neochotou k pohybu. V kloubu časem vznikají kostěné výrůstky, které vedou k omezení hybnosti kloubu, mohou kloub dokonce až znehybnit.

Pokud se už jednou v kloubu artróza vyvine, nelze ji odstranit, ale můžeme zpomalit její neblahý vývoj. V terapii rozlišujeme dvě fáze – v indukční fázi se pacientovi aplikují léky proti bolesti, zánětu a na podporu hojení chrupavky. To vede ke zlepšení cítění se pacienta, ke zvýšení jeho aktivity. Poté v pokračovací fázi se snažíme co nedéle udržet stav po indukční fázi a co nejdéle oddálit návrat bolestivosti. Pro obě fáze je důležité zkombinovat optimálně následující kroky:
1. snížení hmotnosti
2. úprava krmné dávky
3. omezení pohybu, změna životního stylu
4. protizánětlivé léky
5. kloubní výživa

Zda má tvůj pes nadváhu nelze posoudit podle kil, ale pouze podle jeho vzhledu a klinického vyšetření. Nejlépe to zhodnotí veterinární lékař. Pokud by měl tvůj pes hubnout, je na trhu celá řada krmiv. Důležité je jejich dlouhodobé podávání bez vedlejších zdrojů energie (pamlsky, rohlíky apod.).

Úprava krmné dávky souvisí s předcházejícím bodem, ale je nutné zaměřit se nejen na přísun energie a hubnutí, ale také na vyváženost stravy. Důležité je optimální množství vápníku, fosforu i bílkovin.

Při omezení pohybu mám na mysli takový pohyb, který způsobuje dlouhodobé chronické přetěžování kloubů a nadměrné zatížení pacienta vzhledem k věku. Velmi škodlivě působí na psa jakéhokoliv plemene dennodenní překonávání schodů. Čím více schodů, tím hůře, oba dva směry (jak nahoru, tak dolů) jsou pro psa nevhodné. Omezovat jakýkoliv jiný pohyb, který je pro psa přirozený a pes ho dělá bez vynucení, je špatné, protože pak dochází k ochabnutí svaloviny, ukládání energie ve formě tuku a opět k obezitě….

Protizánětlivé prostředky (nesteroidní antiflogistika) hrají hlavní roli při terapii artrózy. Je to skupina léků, které potlačují zánět, tím zpomalují rozvoj artrózy a také snižují bolestivost. U artrózy je důležité jejich dlouhodobé podávání. Při krátkodobém podání jsou schopné potlačit pouze bolest. Psovi se sice uleví, ale okamžitě po vysazení léku se neblahý stav vrátí. Teprve po dlouhodobém podávání, to je minimálně měsíc, jsou schopny tyto léky plně omezit zánět a tím výrazně oddálit recidivu. Na trhu je celá řada léčiv, je důležité zvážit jejich efekt, nežádoucí účinky a cenu….
Dobře funguje přípravek Trocoxil, který byl vyvinut právě pro psy s artrózou, u kterých je nutná dlouhodobá léčba. Jeho výhodou je zejména dávkování – tablety se nedávají denně, ale druhá tableta následuje po té první za 14 dní a každá další až za měsíc. Odpadá tak denní myšlení na podání tablety ze strany majitele a někdy také stres z vpravení tablety psovi.

Kloubní výživa je doplněk terapie. Jedná se o kloubní hydrolyzát, kolagen, chondroitin apod., ale nelze brát tyto prostředky jako všespásné. Výrobků je na trhu opět celá řada. Nevhodné jsou ty, které kromě kloubní výživy obsahují i minerální látky (především vápník a fosfor).

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video