Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – změna chování psa

31. březen 2011

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Může se 8letý pes po kastraci začít chovat jako štěně? Tím nemyslím, že zapomněl na dobré návyky, ale daleko víc si hraje, tahá věci a kouše je, také moji ruku, což dělával jako štěně a ne jako dospělý pes. Jinak je daleko více poslušný (neutíká za fenama) a vlastně je to nové chování roztomilé, jen mě to překvapilo. Děkuji za odpověď, Petra.

Dobrý den, Petro!

Podle toho, jak chování svého pejska po kastraci popisujete, je jasné, že se tak chovat může. Nedokážu Vám však vysvětlit, proč tomu tak je…

První, co mne napadá, je to, že předtím kvůli svým hormonálním touhám neměl na hraní čas. Další možná příčina je to, že organismus psa se po kastraci vrací svým nastavením přeci jen trochu do štěněčího věku – tím mám na mysli období před pubertou, kdy tělo nebylo pod zásadním vlivem pohlavních hormonů.

Doufám, že Vás změna v chování Vašeho pejska nějak moc nezaskočila...

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video