Má celer negativní kalorie? V našem těle dokáže hotové zázraky

1. květen 2024

Chutná vám celer? Jestli ne, možná byste to měli přehodnotit, je to totiž opravdu zázračná zelenina.

Jíte čas od času celer? Měli byste, je to totiž vážně zdravá kořenová zelenina. Můžete si na něm pochutnat v syrovém stavu a kombinovat třeba s ovocem nebo si z něj připravit drink. Dokonce existuje celerový čaj.

Bulvový a řapíkatý celer

Tahle zelenina je k sehnání celoročně a není ani moc drahá. Dostat můžete buď řapíkatý celer, u kterého se jí křupavé zelené řapíky, naťový, který roste v trsu, a bulvový, který má pod zemí kulatou bulvu.

Celer má v sobě řadu důležitých látek prospěšných pro náš organismus, třeba draslík, vápník, hořčík, železo nebo zinek. V celeru ale najdete spoustu vitamínů.

Pěstování celeru

A co dokáže? Tlumí zažívací potíže, má antibakteriální účinky, je prospěšný pro ledviny, posiluje nervy a mozek. Příznivě ovlivňuje i naše kosti. Má protinádorové účinky a snižuje hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak. Navíc příznivě působí na látkovou výměnu, proto je vhodný při obezitě, prý i snižuje chuť na sladké.

Který slavný umělec zmiňuje celer ve svých básních? A je pravda, že má celer negativní kalorie a víc jich spálíte jeho trávením? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související