Šikana. Skutečné příběhy z českých škol, které byste nechtěli zažít

18. květen 2024

Hraná podcastová série o mrazivých případech šikany, podává pomocnou ruku nejen obětem. Školní psycholožka pomáhá řešit situace, které přerostly přes hlavu dětem, učitelům i rodičům. Upozornění: Seriál pracuje s autentickým slovníkem mládeže. Obsahuje i vulgární výrazy

Strčili mi hlavu do záchodové mísy a křičeli, ať zdechnu. Chci, aby to už přestalo!

Možná se vám to někdy stalo. Někdo, koho jste považovali za kamaráda, vám začal ubližovat. Posmíval se, ignoroval, obrátil proti vám i další spolužáky. Takhle nějak taky může začínat šikana. Co s tím? Poradí školní psycholožka Markéta v novém hraném podcastu.

Šikana je problém

V Česku podle dostupných údajů České školní inspekce přibývá oproti minulosti případů šikany ve školách. Šikana se tak stává jedním z velkých problémů učitelů, dětí i rodičů.

Ne všichni ale stále vědí, jak se k ní postavit a účinně se jí bránit. A právě v tom jim může pomoci tento seriál.

Poslechněte si Desatero proti šikaně, které vám poradí, jak na to >>

Posmívají se mi, že jsem tlustá :-(

Skutečné příběhy

Podcastová série rádia Junior ukazuje šikanu v podobě skutečných příběhů z českých škol. Je vhodná především pro žáky druhého stupně základních škol a první ročníky víceletých gymnázií.

Vadí jim, že mám víc času na písemky.

Základem série jsou inscenované rozhovory mezi školní psycholožkou a jednotlivými účastníky šikany, doplněné hranými scénkami ze školního prostředí a komentáři moderátora. 

Setkali jste se se šikanou?

Pokud vám někdo ubližuje, nebo nevíte, jak se zastat někoho, kdo je šikanovaný, svěřte se s tím někomu dospělému. Jestli nemáte komu, nebo se bojíte, konkaktujte odborníky Linky bezpečí na webu linkabezpeci.cz/pomoc. Poradí vám přes telefon, chat, nebo email. Čím dřív se ozvete, tím dříve se všechno vyřeší.
Další články o šikaně najdete na našem webu >>

Hrají: Andrea Gabrišová, Zdeněk Piškula, Jůlie Součková, Sára Faltová, Karel Prochor Malý, David Kraus, Kristian Páca, Michael Polák, Vilém Tycar, Antonie Barešová, Lukáš Hejlík, Viktorie Nedomová, Samuel Budiman, Meda Folprechtová, Mira Štěpánová, Olivie Coco Rafajová, Šimon Kučera, Jana Stryková, Matěj Josef Trejtnar, Alexandr Mojžíš, Jan Herget, Renata Vordová, Kateřina Havránková
Napsala: Renata Novotná
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer, Jonáš Rosůlek
Zvukový design: Jonáš Rosůlek
Premiéra: 18. 5. 2024
Režijní dohled a kreativní producent: Lukáš Sapík
Odborný dohled:
Renata Vordová
Asistentka režie: Radka Tučková
Spolupráce na projektu: Kateřina Nováková Havránková, Veronika Ruppert
Projekt vznikl ve spolupráci s odborníky na šikanu z neziskové organizace Aisis v Kladně.
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související