Skončilo turné vítězů Concertina Praga 2007

26. červen 2007

Dne 22. 6. 2007 vyvrcholilo v Jindřichově Hradci turné vítězů 41. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2007.

Série koncertních vystoupení nejúspěšnějších soutěžících v letošním roce začala 17. 6. 2007 v Dvořákově síni pražského Rudolfina, kde laureáti zahráli spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod vedením šéfdirigenta Vladimíra Válka. Ke Concertinu Praga již neodmyslitelně patří také Jihočeský festival, na jehož letošním 39. ročníku odehráli vítězové soutěže celkem čtyři další koncerty. Hned v pondělí 18. 6. 2007 se konal koncert v Maškarním sále zámku Český Krumlov, 20.6. ve Studiu 1 Českého rozhlasu - České Budějovice, 21.6. hostilo vítěze Concertina Městské divadlo J.K.Tyla v Třeboni. Jihočeský festival byl pak zakončen v již zmiňovaném Jindřichově Hradci, a to koncertem v Rytířském sále zdejšího zámku. Na tomto závěrečném koncertě se představili všichni účastníci letošního jihočeského turné: Barbora Valečková, Jan Mráček, Bohumír Stehlík a Petr Špaček z České republiky, Francisco Franco z Portugalska, Cristiana Mihart z Rumunska, Petra Kušan z Chorvatska, Judith Bunk z Německa a Sergej Pospelov z Ruska.

Slavnostní vystoupení v Rudolfinu a závěrečný koncert v Jindřichově Hradci byly vysílány přímým přenosem na stanici Český rozhlas 3 - Vltava. Ostatní koncerty budou odvysílány ze záznamu v průběhu července a srpna vždy v pondělí od 20.00 hodin na téže stanici. (Konkrétně jde o termíny 16.7., 30.7., 13.8. a 27.8. 2007). Záznam Koncertu laureátů z pražského Rudolfina vysílá navíc 14. 7. 2007 od 20.00 hodin Česká televize na svém druhém programu. Evropská vysílací unie (EBU), pod jejíž patronací Český rozhlas soutěž pořádá, zprostředkovala odvysílání tohoto koncertu v následujících sedmi zemích: Řecku, Německu, Estonsku, Rumunsku, Dánsku, Bulharsku a Rusku.

V letošním ročníku se soutěžilo celkem ve čtyřech kategoriích: klavír, housle, violoncello a poprvé v historii také klasická kytara. Přesně po čtyřiceti letech se na Concertino vrátil jeden z jejích nejvýznamnějších vítězů a českých houslistů vůbec, mistr Václav Hudeček. Tento laureát z let 1966 a 1967 přijal v mezinárodní porotě předsednictví.

Příští ročník soutěže, Concertino Praga 2008, je vypsán pro následující dechové nástroje: klarinet, flétna, hoboj, fagot a trubka. Mladí hudebníci se do 42. ročníku soutěže mohou přihlásit do 14. září 2007. Více informací naleznete na internetových stránkách www.rozhlas.cz/concertino, kde je také možné stáhnout elektronickou přihlášku.

autor: Tomáš Vacek
Spustit audio

Více o tématu