Znáte historii sněhuláků? Stavěl je už Michellangelo, v 18. století spíše děsili

8. prosinec 2023

Kam až  sahá historie sněhuláků? Kde v České republice byl postaven ten největší sněhulák a jak se vůbec dostali na vánoční pohlednice? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Možná vás to překvapí, ale vše má nějakou svou historii, dokonce i sněhuláci. Nevíme přesně, kdy a kdo uplácal ze sněhu prvního sněhuláka, ale už v jedné modlitební knížce z roku 1380 najdeme jeho malou kresbičku.

Historické osobnosti a sněhuláci

V životopisu italského sochaře a architekta Michelangela zase stojí, že tento umělec v zimě mezi roky 1492 a 1493 vymodeloval na nádvoří jednoho paláce postavu ze sněhu.

Takže by se dalo říci, že i Michelangelo stavěl sněhuláky. Psal o nich taky slavný dramatik William Shakespeare v dramatu Richard II.

Kde vzal sněhulák úsměv?

Velké popularity se sněhuláci dočkali v 18. století, kdy se v jedné německé knize poprvé objevuje i jejich název. Tehdy měli ale často děsivé výrazy. Byli ztělesněním kruté zimy. Až v průběhu 19. století se sněhulák stal sympatickým chlapíkem a získal svůj příjemný úsměv.

Jak velký byl největší český sněhulák? A kdy se objevil zvyk stavět ho ze tří koulí? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související