5 věcí o zvířatech, které jste nevěděli

2. říjen 2014

Zora Jandová vám prozradí nejméně 5 věcí, které jste o zvířatech nevěděli. Vsadíte se?

1) Lenochod: Srst lenochodů je nazelenalá, tedy skutečně trochu jako mech. Je to proto, že tihle zvláštní živočichové žijí ve vlhkém prostředí amazonských deštných pralesů a v jejich mokré srsti snadno vyrostou droboučké řasy – malé nazelenalé rostlinky, které jim jejich kožich mírně obarví do zelena.

2) Tučňák: Vajíčko snese samička, ale mezi nohama ho zahřívá sameček, dokud se malý tučňák nevylíhne. Po celou dobu táta tučňák nic nežere a zhubne klidně i 12 kilogramů.

Kolonie tučňáků patagonských

3) Mol šatní: Larvy šatních molů požírají všechno, co je vlněné, nebo co je vyrobeno z pravé kůže anebo z peří. A když nic takového není poblíž, pustí se klidně i do bavlněných nebo lněných látek. Jen oblečení z umělých vláken je před nimi v bezpečí.

4) Plameňák: Proč je plameňák tak krásně růžový? Je to způsobené potravou, kterou baští. Různé rostliny a drobní korýši, kterými se plameňáci živí a které skrz svůj zobák filtrují, mají v sobě podobné barvivo, jako má v sobě třeba mrkev. Kdybyste se pravidelně přejídali mrkví, zbarvili byste se trochu do žlutooranžova.

Plameňák kubánský s mládětem

5) Rosomák: Rosomák není pták, ale lasicovitá šelma. Jeho jméno zní v mnoha cizích jazycích různě, ale v překladu často znamená hltoun, nenasyta nebo velké břicho, ale taky zlá kočka, nebo dokonce tchoří medvěd. Značkuje si totiž své území, což je na dálku cítit. Je tedy podobný smraďoch jako tchoř, který je jeho vzdálený příbuzný. Navíc je vyhlášený žrout.

Rosomák

Poslechni si zvuky a dozvíš se toho ještě víc.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video