65 let od Sputniku a Lajky. Téma pro astronoma Martina Gembece v Setkání u mikrofonu

23. listopad 2022

Významným milníkem naší civilizace bylo vyslání první umělé družice na oběžnou dráhu Země, stejně jako experiment se zvířecím astronautem – fenou Lajkou. Od těchto událostí uplynulo letos na podzim 65 let. Ředitel iQLANDIE Pavel Coufal, který je i jedním z moderátorů pořadu Setkání u mikrofonu, si proto pozval astronoma Martina Gembece a populázitora vědy z libereckého Planetária.

„Bylo to něco neuvěřitelného, protože na oběžné dráze se objevil objekt, který byl umělého původu a létal kolem Země. Mohli ho slyšet všichni, kdo měli radiový přijímač a byli schopni přijímat signály na určité frekvenci, takže třeba i radioamatéři,“ přiblížil Martin Gembec, jaký byl z hlediska vědecko-technického pokroku 4. říjen 1957, kdy na oběžnou dráhu vyletěla první uměle vyrobená družice Sputnik.

„Byla to koule veliká 58 centimetrů a uvnitř byla vysílací aparatura a další agregáty, aby to mělo správnou termoregulaci, aby se to nepřehřívalo, a naopak chladilo. Byla to jednoduchá koule s dlouhými prutovými anténami, měly délku 2,4 a 2, 9 metru. Jeho váha byla skoro 84 kilo,“ popsal Martin Gembec první družici, kterou vynesla na oběžnou dráhu z kosmodromu Bajkonur sovětská balistická raketa R 7.

Na podzim 2022 uplynulo 65 let od Sputniku a mise fenky Lajky, ředitel iQLANDIE a jeden z moderátorů Setkání u mikrofonu Pavel Coufal si proto pozval astronoma Pavla Gembece

Za vědeckým úspěchem stál podle libereckého astronoma vojenský výzkum, který intenzivně probíhal na obou hlavních stranách takzvané Studené války, tedy jak v USA, tak i v SSSR. A právě v tehdejším Sovětském svazu si připsali prvenství v úspěšném použití takto vyvinutých technologií pro vědecké účely.

Ani ne měsíc po Sputniku, 3. listopadu 1957, pak komunistická velmoc vyslala na oběžnou dráhu také první větší zvíře. Byla jím fena Lajka, která podle Martina Gembece prošla  stejným výcvikem, jaký potom absolvovali lidští kosmonauti.

„To znamená centrifugy, odstředivá síla, velké přetížení, změna teploty. Měla za úkol vůbec přežít a ukázat, že se dá žít v kosmu. Měla malinký skafandr, měla takovou válcovitou hermetickou schránku, do které byla uzavřena. Takovou malinkou kosmickou loď o velikosti asi 50 centimetrů, nebylo to nic extrémně velkého, ale pořád se jednalo o největší a nejtěžší objekt, který v té době byl vyslán do vesmíru,“ doplnil Martin Gembec.

A jak mise fenky Lajky probíhala a dopadla? I na to samozřejmě přišla v rozhovoru ředitele iQLANDIE Pavla Coufala s astronomem a popularizátorem kosmonautiky Martinem Gembecem řeč. Dozvíte se třeba také, jaká další zvířata letěla do vesmíru, jak vypadal vývoj raket, kolik smetí je na oběžné dráze Země, kde je hranice vesmíru, i co bude na konci roku na obloze k vidění, a jaké akce chystají liberecké Planetárium i hvězdárna v Turnově.

autoři: Pavel Coufal , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.