Akrobatické lyžování

17. únor 2014

Akrobatické lyžování je sice moderní disciplína, ale už má docela bohatou historii. Víte, že původně to byl balet na lyžích?

Ono to taky tak vypadalo. Lyže se používaly skoro jako brusle a takové kousky zkoušeli lyžaři už skoro před sto lety! Tady vidíte, že blbnout na lyžích uměli lidé už dávno před vámi...

První lyžař, který něco takového zkusil pro pobavení, dělal valčíkový obrat, prostě zkusil na lyžích zatancovat valčík.

Moderní akrobatické lyžování má tři disciplíny: akrobatický sjezd, akrobatické skoky a skikros.

Při skikrosu se pustí ze svahu 4 nebo 6 závodníků a vyhrává ten, který je v cíli jako první. V téhle disciplíně máme dokonce několikanásobného mistra světa Tomáše Krause!

Akrobatické skoky – to je jasné, na různých můstcích se provádějí salta a vruty a rozhodčí hodnotí nejen to, jak dobře závodník skočí, ale taky jak těžký ten skok je. A to je disciplína, ve které získal olympijskou zlatou náš Aleš Valenta.

Akrobatický sjezd – to je jízda na boulích. Ty se dělají ze sněhu na svahu sněžnou rolbou. Někde jsou delší, jinde kratší, a musí se jet přímo přes ně, ne kolem nich. Na trati jsou taky 2 skoky a hodnotí se rychlost sjezdu, kvalita a obtížnost skoků, ale taky jestli jedete hezky, čistě a bez pádu, tedy něco jako „umělecký dojem“ v krasobruslení.

A v tomhle je u nás nejlepší holka – Nicola Sudová. Letos bude na olympiádě v Soči, tak si to zapište za uši a fanděte jí!

autor: Jarmila Skopalová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video