Analytik Tureček: Schůzka v Džiddě k zastavení války na Ukrajině nepřispěje. Mír se uzavírá s nepřítelem

7. srpen 2023

V saúdskoarabské Džiddě se o víkendu sešli zástupci čtyř desítek zemí včetně Indie, Číny nebo Brazílie. Cílem bylo dohodnout základní principy ukončení války na Ukrajině. Rusko přizváno nebylo. Může schůzka přispět k zastavení války na Ukrajině? Analytik Břetislav Tureček v audiozáznamu ještě vysvětlí okolnosti převratu v Nigeru, přiblíží marocko-izraelské vztahy a spory o Západní Saharu a věnovat se bude i návratu mravnostní policie do íránských ulic.

V saúdskoarabské Džiddě se probíral zejména desetibodový mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Se svým mírovým plánem pro Ukrajinu ovšem přišla i sama Saúdská Arábie. „K zastavení války na Ukrajině to ale nepřispěje. Mír se vždycky uzavírá s nepřítelem, a nikoli s přáteli. A Rusko na summit, i když to má logiku, přizváno nebylo,“ míní v pořadu Jak to vidí... vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.

Podle něj šlo spíše o politickou deklaraci či ukázku politické jednoty proukrajinského tábora. „Pozváni přitom byli zástupci řady rozvojových zemí, které dosud lavírovaly nebo se vůči Rusku dosud nevymezovaly. Cílem bylo dostat je nyní do proukrajinského tábora. A to, že přijely, je minimálně ukázalo v žádoucím světle.“

Protiruská koalice?

Summit nicméně žádné závěrečné shrnutí nepřinesl. Podle Turečka by se na něm delegáti jen těžko shodli, a proto to bylo i předem oznámeno. „Hodně mi to tak připomíná snahy o ukončení války v Sýrii před deseti lety. I tehdy západní státy pozvaly celou řadu spřátelených zemí, nikoli ale režim Bašára Asada. Ukázala se tak politická jednota jednoho tábora, k míru v Sýrii to ale nepřispělo.“

Čtěte také

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovová řekla, že schůzka v Džiddě se snaží vytvořit protiruskou koalici. „Do určité míry to takto lze vnímat. Musíme to ale vidět i v širších souvislostech. Pár dní předtím totiž Rusko v Petrohradu organizovalo rusko-africký summit, kde se Rusové snažili vytvořit protizápadní blok za účasti několika desítek afrických čelných politiků,“ poukazuje zahraničněpolitický analytik.

Podle něj jsme tak svědky souboje dvou mocenských bloků, které se střetávají na Ukrajině a snaží se získat na svou stranu ty státy, které se dosud v konfliktu nijak výrazně neangažovaly.

Vylepšená pozice Saúdské Arábie

Mírový plán Saúdské Arábie zahrnuje mimo jiné podmínku územní celistvosti Ukrajiny, uzavření příměří a zahájení mírových jednání pod dohledem OSN a výměnu zajatců. Česká republika, kterou na jednání zastupoval náměstek ministra zahraničí Jan Marian, nabízí expertizu a spolupráci zejména v oblasti jaderné bezpečnosti.

„Dílčí kroky, které řeší různé odborné nebo technické aspekty, mívají obecně daleko větší význam než pompézní deklarace, domnívá se Tureček. Pokud se řeší potravinová či jaderná bezpečnost, zajištění zbraní a podobně, jde o věci, ke kterým se často nemusejí vyjadřovat politické špičky, které těžko nacházejí shodu. Řeší to experti, kteří obvykle bývají oproštěni od politického rozměru, a mohou tak pracovat ve větším klidu.“

Je však nepochybné, že summitem v Džiddě Saúdská Arábie posílila svoji pozici na geopolitické šachovnici. „Saúdská Arábie usiluje o vylepšení vztahů se Spojenými státy, které po nástupu Joea Bidena nevypadaly dobře. Situace se ale válkou na Ukrajině změnila. Joe Biden nyní Saúdskou Arábii včetně jejích kontroverzních vůdců potřebuje, proto Bílý dům kritiku saúdskoarabského režimu otupil a Američané přijeli na summit,“ uzavírá Břetislav Tureček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.