Andulku trápí roztoči

20. listopad 2013

Mojí andulku už dlouho trápí šupinky na nohou a ozobí. Jsou to roztoči?

Dobrý den, prosím vás o pomoc. Mam necelý rok andulku ze zverimexu. Už dlouho ji trápí šupinky na nohou a ozobi. Nejspíše to jsou nějací roztoci. Mažu jí to olejem, aby se uduslili. Do oka ji kapu lék Floxal. Dostala to už jednou od veterináře. Když jsem tam s ni byla, měla to stejné a na nohy mi nic nedal. Ráda bych se o tom poradila ještě ve vaší poradně. Děkuji, Gabča.

Ahoj Gabčo.

Podle obrázku i tvého popisu tvou andulku trápí roztoči. Mazání olejem jí určitě částečně pomáhá a ulevuje, ale roztočů jí to nezbaví.

Mám dobré zkušenosti s roztokem, který se dá andulce pod křídlo. Účinná látka se jmenuje ivermectin (lék Ivomec, Biomectin). Ten má k dispozici veterinární lékař. Lék se podá tak, že andulku chytíš, natáhneš jí křidélko od těla a kápneš jí jednu kapku roztoku na křídlo tam, kde se křídlo napojuje na tělo. Tam vede křídelní céva, do které se přípravek vstřebá a roztoče to pak zahubí.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video