Bílá sobota

15. duben 2017

Velikonoční soutěž pokračuje! Uhádněte devět barev našich rozhlasových velikonočních vajíček, správně je na webu obarvěte a vyhrajte úžasné ceny. Ve velikonoční soutěži Rádia Junior na vás čeká dětský tablet Maxipes Fík, vysílačky a kvadroptéra s kamerkou.

Ahoj kamarádi,
neváhejte si poslechnout nápovědy dalšího soutěžního vajíčka. Zase si jeho barvu zapamatujte, abyste ji mohli společně s ostatními barvami, které už znáte, vybarvit v naší webové soutěžní ošatce.

Jak můžu soutěžit?

Tvým úkolem je z 9 nápověd ve vysílání nebo tady na webu poznat 9 barev soutěžních velikonočních vajíček. Nápovědy se objevují ve vysílání každý den od 9. 4. do 17. 4., a stejně tak na webu, kde se každý den otevírá nové okénko ve velikonočním kalendáři.

Na konci soutěže (nejdříve 17. 4. a nejpozději 20. 4.) budeš mít celkem 9 barev, kterými ve správném pořadí obarvíš velikonoční vajíčka v soutěžní ošatce. Poslední 10. vajíčko si vybarvi sám/sama podle své fantazie! Ošatku s obarvenými vajíčky pošli na email radiojunior@rozhlas.cz a třeba vyhraješ právě Ty! Ale pozor - musíš to stihnout do 20. 4. 2017 do 12:00!

Velikonoční pomlázka - návod

Mezi vším tím soutěžením si zatím můžeš zkusit vyrobit svoji vlastní pomlázku. Máme pro vás fotonávod!

Potřebujete k tomu 9 vrbových proutků, kousek provázku a nůž na začištění konců.

Pomlázka se plete z osmi proutků, z devátého uděláte držadlo.

Držadlo uplete tak, že proutek zastrčíte mezi ostatní proutky tak, aby nevypadl, a pak jím proutky omotáte. Otočky pořádně utahujte a konec zase zapleťte mezi proutky.

Pletení pomlázky, držadlo, obrázek 1

Pletení pomlázky, držadlo, obrázek 2

Pletení pomlázky, držadlo, obrázek 3

A teď jdeme na samotnou pomlázku. 8 proutků si rozdělte na poloviny (4 proutky na jednu stranu a 4 na druhou stranu).

Pletení pomlázky, obrázek 4

Potom vezměte krajní proutek z jedné strany a vložte jej doprostřed mezi proutky z druhé strany, protáhněte ho a vraťte na stranu, ze které jste ho vzali.

Pletení pomlázky, obrázek 5

Teď postup zopakujte z druhé strany. Vezměte proutek z kraje a vložte ho mezi dva a dva proutky ze strany druhé. Protáhněte jej mezi proutky a vraťte na stranu, ze které jste jej vzali.

Pletení pomlázky, obrázek 6

Pletení pomlázky, obrázek 7

Tímto způsobem upletete celou pomlázku.

Pletení pomlázky, obrázek 8

Pletení pomlázky, obrázek 9

Na závěr svažte konce proutků provázkem a pak dejte úkol holkám. Ať vám pomlázku ozdobí pentlemi :-) Jo, a v pondělí s ní mrskejte s citem!! :-)

Pletení pomlázky, obrázek 10

A nezapomeňte si otevřít dnešní okénko ve Velikonočním kalendáři Rádia Junior!

Pletení pomlázky, obrázek 11
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video