Byla jsem nervózní, vzpomíná na začátky pilotka Airbusu A330. Může si během letu zdřímnout?

28. červenec 2020

Judita Svobodová si šla za svým snem a je jednou z mála pilotek velkých dopravních letadel u nás. Jak se člověk stane pilotem? A může si během letu zdřímnout? 

Pro kariéru v oblacích se Judita Svobodová rozhodla až poslední ročník před maturitou. Pak se přihlásila na vysokou školu ČVUT, kde mají obor Profesionální pilot. Přes malá letadla se dostala až k Airbusu A330. To je největší letadlo, se kterým České aerolinie létají. Poprvé byla nervózní, ale už je z ní ostřílená pilotka.

Do kabiny bez sukně

Pilotek je pořád hodně málo. Ve firmě, kde Judita pracuje, je kolem sta pilotů a jen osm z nich jsou ženy. Tak co děvčata, neláká vás to? I pilotky nosí slušivé uniformy, zajímavé ale je, že nemají sukně. Do kokpitu, tedy pilotní kabiny, usedají vždy v kalhotách.

Brýle nevadí

Piloti musí jednou za rok podstupovat zdravotní testy, aby bylo jisté, že jsou fit. Pokud ale špatně vidíte a musíte mít brýle, v kariéře vám to bránit nemusí. Existuje ale pravidlo, že si piloti s sebou berou vždy dvoje brýle, kdyby se jim jedny náhodou rozbily.

Co dalšího o své práci prozradila Judita moderátorce Janě Rychterové? Třeba to, že si pilot může během letu i zdřímnout. Za jakých podmínek a na jak dlouho? Poslechněte si zajímavý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio