Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky

17. květen 2013

Knižní záložka se vydala mezi kouzla.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka. Dnes mávám z velké a barevné knihy; z titulní stránky zírá čaroděj, nad kterým se vznáší netopýr, v podpaží má rybu, co lapá po vzduchu, za čepicí se rozhlížejí dvě ještěrky a na knírech toho čaroděje se houpají dva trpajzlíci.

Knihu Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky vybral a převyprávěl Jiří Žáček, štědře ilustroval Adolf Born a vydal Slovart. Uvnitř téhle parádní knihy najdete třicet a čtyři pohádky z celého světa. Ta česká se jmenuje Kouzelník Žito, slovenská Tři zlaté hrušky. Znáte nějakou čínskou pohádku? Jedna bezvadná se jmenuje Začarovaný hrnec a začíná takhle: "Jednou obdělával sedlák políčko zelí a vtom kopl do něčeho tak tvrdého, až se mu zlomila násada motyky. Byl to velký hliněný hrnec; sedlák ho chtěl vyhodit, ale selka namítla: žádný takový, odnesla hrnec domů, umyla ho a objevil se nápis: Všecko tvé hojně rozmnožím! A pak to vesele začalo a smutně (pro lakotného sedláka a selku) skončilo.

Francouzská pohádka O třech pomerančích je hodně napínavá: král v jedné zemi vyhlásí: kdo uzdraví jeho jedinou churavou dceru, dostane ji za manželku, ale pak vítěze, který princezně přinese tři zlaté pomeranče z daleké Švandalusie, napíná a trápí a dává mu různé další úkoly, například musí vyhnat z království všechny vosy, nebo celý den hlídat veverky, a žádná se nesmí ztratit. Ale že je to pohádka, můžete hádat, jak asi dopadne.

Pan spisovatel Jiří Žáček o tom napsal: "Pohádky vnášejí smysl a řád do světa, ve kterém se děti obtížně orientují. Umožňují jim vyznat se v bouřích emocí; učí je optimistickému vidění světa, bez něhož je vývoj malého človíčka nemyslitelný. Pohádky tedy můžeme považovat za laskavé průvodce dětstvím," říká Jiří Žáček v doslovu k Čarodějným pohádkám pro malé kouzelníky.

Mimochodem, v Praze na holešovickém Výstavišti trvá až do nedělního večera veletrh Svět knihy. Pokud to tam nemáte daleko, nebudete litovat. Možná se tam potkáme - knižní záložka tam nemůže chybět.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video