Cestování po zemích: Francie

9. červenec 2010

Francie bezpochyby patří mezi evropské země s nejbezpečnější dálniční sítí. Za ni musíme ovšem zaplatit nemalé poplatky. V zemi Napoleona Bonaparte zapomeňte na starosti s dálniční známkou za oknem, ale připravte si peněženku nebo kartu. Platit budete při průjezdu mýtnými branami, které jsou v západní Evropě standardem.

Například stokilometrová vzdálenost na francouzské dálnici stojí pro osobní automobil kolem sedmi eur, tedy zhruba 170 korun. Placené jsou samozřejmě i tunely. Pokud vaše cesta vede přes Německo - tedy po dálnici s neomezenou rychlostí - rychle uberte svoje závodnické choutky. Na francouzské dálnici můžete jet maximálně 130 km/h. Ostatní rychlostní limity jsou stejné jako v Česku až na jízdu s přívěsem s celkovou váhou nad 3,5 tuny nebo za špatných povětrnostních podmínek, kdy musíte snížit rychlost.

Majitelé řidičského průkazu maximálně dva roky starého mají sníženu maximální povolenou rychlost na dálnici na 110 km/h, mimo obec na 80 km/h. Překročení rychlosti je trestáno pokutou 135 eur, ale nejen proto je dobré pravidla respektovat.

„Policisté se v létě často pohybují na motocyklech a jsou rychlí a nesmlouvaví. Neúplatnost je samozřejmostí, to raději vůbec nezkoušejte. Většinou se s nimi domluvíte anglicky. Piráty nejtěžšího kalibru bych chtěl varovat, že vám mohou dokonce zabavit auto,“ upozorňuje Jan Pokorný, pařížský zpravodaj Českého rozhlasu.

Při jízdě s antiradarem vám hrozí pokuta 1.500 eur. O prázdninách se připravte na kolony. Vyhlášený je pak první srpnový víkend a dálnice směrem na jih země. Proto je dobré mít u sebe vždy dostatek jídla, pití a hlavně si hlídat palivo v nádrži.

Síť čerpacích stanic není tak hustá jako u nás, ale u každé pumpy se dozvíte, kolik vám zbývá k té následující. Z cenového srovnání pohonných hmot vychází lépe Česká republika, kde je o trochu levněji než ve Francii.

„95oktanový benzín stojí průměrně 1,38 eura, 98oktanový 1,42 eura a za litr nafty zaplatíte 1,29 eura.“

Ve Francii můžete platit samozřejmě kartou, ale pozor u samoobslužných pump. Jsou sice levnější, ale může se stát, že budou přijímat pouze francouzské karty.

„Počítejte s tím, že Francii se právem říká země kruhových objezdů. Při průjezdu obcí můžete často narazit na neoznačené křižovatky, kde Francouzi důsledně dodržují pravidlo pravé ruky. Na jihu se můžete setkat s nepsaným pravidlem ‚Pity pity pa‘. V úvodní scéně tohoto filmu se Luis de Funes přece na křižovatce rozčiluje: Tady bydlím já, takže pojedu první já. Až budete v ulici, kde bydlíte vy, pojedete první vy.“

Pokud vám chutná lahodné víno a chcete řídit, buďte opatrní. Francouzští policisté tolerují pouze 0,5 promile alkoholu v krvi a ohlídat to v romantické Francii nebude snadné.

Pro nefrancouzsky hovořící jedince jsme ještě připravili malý motoristický slovník. „Peage (peáž) je místo, kde platíte za průjezd dálnicí. Bouchon (bušón) je zácpa. Vitesse znamená rychlost, a pokud někde uvidíte napsáno Prudence (prudance), vyzývají vás k opatrnosti,“ říká Jan Pokorný.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: Adam Kebrt
Spustit audio