Chameleonovi se objevily na zádech boule

10. září 2014

Monika se bojí, že její tříletá samička chameleona je nejspíš nemocná.

Dobrý den, mám takový menší problém s chameleonem jemenským, nevím, jestli je to stařím nebo jestli je nemocný. Už pár dní má jedno oko zavřené a zapadlé, podél páteře dole u nohou má jakoby dvě vypouklé boule. Chci se zeptat, co by to asi mohlo být. Chameleon má tři roky, je to samička, žere normalně i vylučuje.

Ahoj Moniko.
Bohužel ti takto na dálku nemůžu říci, co tvou samičku chameleona trápí, ale určitě ti doporučím navštívit s ní co nejdříve veterináře, který má s léčením chameleonů zkušenosti.

Ten si ji prohlédne, vyptá se tě na krmení a na prostředí, ve kterém je chovaná. Při klinickém vyšetření je možné odebrat i vzorky z těch boulí a vyšetřit je například pod mikroskopem.

Může se jednat o infekci nebo také o metabolický problém. Je dobře, že zatím jí i vylučuje normálně, nečekej, až se její stav celkově zhorší. Chameleoni mají pomalý metabolismus, takže dlouho vydrží žít i hodně nemocní, ale stejně dlouho trvá tělu, než zareaguje na léčbu. Proto ti doporučuji s návštěvou veterináře neotálet.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video