Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem

7. červen 2013

Vydejte se spolu s Knižní záložkou za dvěma prasátky a další spoustou zvířátek.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka. Dnes vám chci představit knížku z nakladatelství, které sídlí v Praze na Žižkově a jmenuje se 65. pole.

Divný název? Starší děti, hlavně ty, které už někdy hrály šachy, budou vědět, co to znamená – 65. pole, a věřte, že tohle pole navíc není žádné „páté kolo u vozu“. Menším dětem to vysvětlí starší čtenáři. 65. pole vydává knihy pro dospělé a snaží se, aby i v nich bylo něco navíc (hodně se jim to povedlo u knížky Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla).

65. pole má edici Políčko s knížkami pro děti. Těm od čtyř let je určena knížka Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem; napsala ji Ester Stará a obrázky, stejně důležité jako text, namalovala Martina Matlovičová. Člověk (dokonce i obyčejná knižní záložka) nemusí být žádný detektiv Klubíčko, a hned pozná, kdo jsou zač, ten Chrochtík... a Kvikalka... no jistě, jsou to prasátka. Sotva tuhle moc pěknou knížku otevřete, dívají se vám oba do očí a kolem nich jsou další tvorové, kteří v ní vystupují.

Celý příběh odstartují tři vlaštovky, dále jsou zde manželé Řehtáčkovi (on s hráběmi, ona s konví), pes s fajfkou a kočka venkovská, beran z vesnice, prima modrý myšák a velice moudrá sova, ale pozor! – taky jeden zbloudilý medvěd, co hledá cestu do Kolína, pes, který se neumí chovat a bílá kočka a grizzly-kuchař, myšák Ignác ze smetiště a nejvíc pozor!!! – skutečné nebezpečí, to jest hladový vlk.

Chrochtík a Kvikalka si nejdříve žijí pěkně ve své chaloupce; on by jí snesl modré z nebe a ona se stará, aby se měl jako v bavlnce. Tak to jde den za dnem, až jednou Kvikalka zalévá na okně kytky a na drátě švitoří tři vlaštovky: „Pí pí, blýskavé prasátko! Když ho spatříš, srdce ti radostí poskočí...“

Od té chvíle se Kvikalka neusmívá. Má jediné přání: touží poznat blýskavé prasátko. Co to asi může být? A že ji má Chrochtík moc rád, vydá se s ní to blýskavé prasátko hledat.

Zajímá vás, jak to dopadne? Dozvíte se to v knížce Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video