Co dělá šindelář?

27. květen 2014

Šindelář je řemeslník, který vyrábí šindele na pokrývání střech.

Dnes uvidíte na střeše hlavně různé pálené tašky nebo třeba plech. Naše praprababičky a prapradědečci ale dávali na střechy šindele. Šindel by se dal popsat jako dřevěný obdélník, který je na jedné straně seříznutý do špičky a na druhé straně má naopak drážku. To proto, aby do sebe jednotlivé šindele zapadaly jako skládanka.

Možná si říkáte, že naštípat pár prkýnek není žádná věda, ale pozor. Šindele se vyráběly a vyrábí z rovných stromů, žádných tenkých soušek, ze kterých je dřevo dobré leda do kamen. Takový zdravý a dobře rostlý strom měl ale pořádný kmen a každý šindelář musel být pořádný silák, aby uzvedl špalky, ze kterých pak šindele štípal.

Šindele se vyráběly ze smrku, jedle nebo modřínu. A mistr šindelář musel mít dobrou ruku, aby nasekal šindele pěkně rovně, pak je upravil a šup s nimi na střechu, kdyby snad lilo. S nějakým mistrem šindelářem byste se setkali určitě ještě i v dnešní době. Jsou to většinou šikovní tesaři – tedy stavaři pracující se dřevem, kteří pomáhají zachovat krásné šindelové střechy na historických budovách.

Zajděte se na šindele podívat do nějakého skanzenu a pak si slovo šindel a šindelář zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video