Co dělat, když mám neposlušného psa?

14. březen 2014

Jak naučit psa, aby respektoval všechny členy rodiny včetně dětí?

Dobrý den, mám dva psy, kteří spí přes noc venku. Když jdu domů ze školy a odemknu dveře, tak se rozeběhnou a utečou pryč. Vůbec je to nemůžu odnaučit a vím, že jsem jediná z rodiny, koho neposlouchají. Jak je mám naučit, aby neutíkali a poslouchali mě? Anežka

Ahoj Anežko.

Nevím, kolik ti je let, ale tvoji psi tě zjevně neberou jako vůdce smečky a pána – asi kvůli tvému malému věku.

Zkusila bych poprosit rodiče, aby chodili s pejsky na procházku i s tebou. Dávejte jim jednoduché příkazy, kdy psi musí poslechnout. To samé si pak v doprovodu rodičů zkus i ty. Pokud tě neposlechnou, tak musí zavelet rodiče a pak zase ty. Velmi důležité je být důsledný a nevzdat to, dokud psi neposlechnou.

Když ti utíkají, zkus být rychlejší a zamknout dveře včas. Na dvoře si pak pejsků chvilku nevšímej. Až když budou klidní a nebudou chtít utéct, tak je odměň svou náklonností a pamlskem.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video