Co je to arachnologie?

Když se řekne arachnologie, někdo si vybaví staré řecké báje – přesněji řeckou dívku jménem Arachné. Řecké slovo arachné znamená pavouk. Takže by se dalo vyvodit, že arachnologie je nauka o pavoucích. Ale není to přesné. Proč? K tomu se za chvíli dostaneme.

Nejdříve si pojďme převyprávět příběh dívky Arachné…

Arachné byla přadlena a tkadlena, která tkala krásné nástěnné koberce. Jednou troufale vyzvala na souboj patronku vyšívaček a přadlen – bohyni Pallas Athénu. Obě utkaly přenádherný obraz. Sama bohyně Athéna musela uznat, že dílo tkadleny Arachné je stejně krásné jako její. Ovšem žárlila tak, že obraz své soupeřky roztrhala. Arachné pak z žalu nad tím ošklivým skutkem spáchala sebevraždu. Pallas Athéna si uvědomila, co způsobila její žárlivost, a vrátila Arachné život alespoň tím, že ji proměnila v pavouka.

A teď zpátky k arachnologii. Tato věda zkoumá nejenom pavouky, ale i ostatní pavoukovce. Mezi pavoukovce řadíme vedle zmíněných pavouků ještě sekáče, štíry a štírky a spoustu dalších nohatých potvůrek.

Jistě jste se už s pavouky setkali a víte, že někteří lidé – možná i někdo z vás – se pavouků strašlivě bojí. Strach z pavouků se nazývá cizím slovem arachnofobie. A pokud vám takový obrovský strach znepříjemňuje život, je zapotřebí vyhledat odbornou pomoc.

Představte si, že ze všech takových strašliváckých strachů je strach z pavouků ten nejrozšířenější a není to žádná ostuda, když se někdo pavouků bojí. Pokud takovým strachem – takovou fóbií – trpíte, jednou z možností, kde hledat pomoc, je Linka důvěry Rádia Junior. Tam najdete pomoc i v případě jiných problémů.

Kdyby dívka Arachné žila v dnešní době, určitě by v Rádiu Junior našla pomoc. To – i všechno ostatní si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video