Co je to batrachologie?

13. květen 2016

Batrachologie – to je ale složitě znějící slovo, viďte? Víte, co to je? Batrachologie je nauka o obojživelnících. Mezi obojživelníky patří žáby, čolci a mlok.

Jsou to snad nejvíc ohrožená zvířata na planetě, protože ubývá míst, kde by mohla žít a přezimovat. Přitom jsou to pozoruhodní tvorové. Například nemají stálou tělesnou teplotu.

Normální teplota člověka je někde mezi 36 až 37 stupni, když si takový údaj přečte maminka na teploměru, tak se usměje a řekne: Dobrý! Teplota nad 37 stupňů znamená, že vaše tělo bojuje s nějakou nemocí, a když je to naopak méně, je ohroženo naše zdraví podchlazením.

Teplota obojživelníků ale kolísá podle teploty okolí a neznamená to přitom, že by byl jejich život v ohrožení.

Pro obojživelníky je také typické, že jejich larvy žijí ve vodě a dýchají jako ryby. Dospěláci obojživelníků ale už potřebují kyslík ze vzduchu. Dýchají takovými jednoduchými plícemi a žáby například dýchají ještě také celým povrchem těla.

Čolek zelenkavý (Notophthalmus viridescens)

A když už jsme u žab. Víte, kolik měří nejmenší žabka na světě? Je to jen 8 milimetrů – to znamená méně než jeden centimetr. Tahle žabička, která zatím nemá ani český název, je velká jen asi jako nehet na malíčku vaší maminky.

Naopak největší žijící druh žáby je veleskokan goliáší, který žije v západní Africe a měří kolem čtyřiceti centimetrů. Kdyby se ale natáhl, jak se říká – jak široký, tak dlouhý, měl by skoro metr.

Takhle velká žába je také rekordmanem ve skoku dalekém. Nejdelší jeho skok prý měřil kolem šesti metrů.

Nevěříte? Tak se staňte batrachologem – tedy vědcem zkoumající obojživelníky a jeďte si to do Afriky přeměřit! A výsledky si zapište nejen do diářů, ale i za uši.

Mlok současné velikosti, mlok skvrnitý (Salamandra salamandra)
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video