Co je to depozitář?

6. červen 2013

Určitě jste už někdy v nějakých dospěláckých zprávách slyšeli zmínku o tom, že „do expozice je umístěna kopie, protože originál je bezpečně uložen v depozitáři muzea“.

Fí ha, to je ale cizích slov, že? Nebojte se jich a rozhodně neodcházejte od rádia, všechna tahle slova si velmi jednoduše vysvětlíme. Slovem originál označujeme něco, co je jedinečné, odlišné, neobvyklé.

Originálem je každý vámi namalovaný obrázek. Zato kopie je něco, co si na originál jen hraje. Například pokud by vám někdo obrázek vzal, mohl by z něj udělat kopii třeba na barevné tiskárně. Z dálky by oba obrázky vypadaly stejně, ale z blízka by každý poznal, že to není úplně totéž.

Kopie ale nevznikají ze zlého úmyslu. V muzeích se někdy vystavují kopie proto, aby se originály chránily. Některým uměleckým dílům totiž vadí světlo, jiným vzduch a ty úplně nejvzácnější jsou schované proto, aby je třeba někdo nechtěl vzít a odnést do své sbírky. Nejenom takové vzácné originály jsou uloženy v depozitářích.

Depozitář je místnost nebo i celá budova, kde má muzeum schované všechny předměty, které buď právě nemůže vystavit, nebo ty, které jsou obzvlášť vzácné a potřebují speciální péči. V depozitáři jsou tyhle předměty přikryté, není jim tam ani teplo, ani zima, ani sucho ani mokro, zkrátka mají se tam jako v bavlnce.

Depozitář je tedy velmi důležitou částí muzea, kam je ale bohužel návštěvníkům vstup zakázán. Tak si to zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video