Co je to dlouhodobá paměť?

13. březen 2014

Říká se, že jakmile se jednou naučíte plavat nebo jezdit na kole, už to nikdy nezapomenete. Může za to dlouhodobá paměť.

Do té se ukládají důležité zkušenosti, třeba právě to, co máte dělat, aby výsledkem bylo plavání nebo jízda na kole. Jsou v ní také uloženy některé poučky nebo třeba letopočty, které jste se učili ve škole – třeba Archimédův zákon nebo 1212 – Zlatá bula sicilská nebo malá násobilka. Je to něco, co si vybavíte, i kdyby vás kvůli tomu vzbudili uprostřed noci.

V dlouhodobé paměti se také se uchovávají vzpomínky na vlastní život, obzvlášť ty, které máme spojeny s nějakou radostí, smutkem, strachem nebo bolestí. Takové vzpomínky nebo zkušenosti se nám pak vybavují snáz, dokonce i když o to nestojíme.

I s učením je to podobné. Déle udržíme v paměti něco, co máme spojené s nějakým zážitkem nebo třeba legrací. Např. vyjmenovaná slova pomáhají v Rádiu Junior nacpat do hlavy a udržet je tam dlouhodobě Venda s Fráňou, se kterými legrace rozhodně je.

Kromě paměti smyslové trvající pár sekund, paměti krátkodobé zhruba patnáctisekundové a paměti dlouhodobé – trvající třeba celý život, mluvíme ještě o paměti střednědobé. Ta je schopna udržet informaci po dobu asi 20 minut. Co z toho vyplývá? Pokud máte být ve škole zkoušeni a malilinko jste lajdali a nenaučili se něco tak, aby vám to v hlavě zůstalo minimálně do konce školního roku, můžete se to naučit o přestávce. Ovšem pokud nejste zkoušeni hned na začátku hodiny, do dvaceti minut se vám to z hlavy vykouří.

Takže je lépe, milí žáci-lajdáci, učit se pěkně doma. Tohle i všechno ostatní si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video