Co je to doping?

23. leden 2014

Než si řekneme víc o dopingu při sportu, dáme si zase krátkou lekci z angličtiny: dopy znamená obluzený narkotiky, tedy omamnými látkami.

Kupodivu to není věc novodobá, už v antice používali doping. Třeba gladiátoři pili směs medu a alkoholu.

Ty povzbuzující látky jsou cokoliv, co třeba zvýší hodně rychle výkon nebo pomůže vydržet větší zátěž při tréninku. V těle ale nadělají pěknou paseku – to, čemu se říká růstový hormon, může třeba zvětšit některé části obličeje. Jiné látky zvětší srdce nebo nadělají po celém těle pupínky. Po něčem jiném vám zase sice narostou svaly, ale taky vypadají vlasy a nebudete moct spát.

Doping není jen proti fair play, ale taky pěkně nebezpečná věc pro zdraví.

Navíc doping neutajíte. Všechno, co sníme a vypijeme, se totiž v našem těle nějak zpracuje a zbytky vyloučíme „na malé nebo na velké“. To znamená, že i zakázané látky se částečně objeví v tom, co z těla odchází.

Proto, když jde sportovec na antidopingovou zkoušku, musí panu komisaři donést stejnou lahvičku, jako když vy jdete k paní doktorce na preventivní prohlídku. Odborně se tomu říká, že donese vzorek moči. Ten se pošle do laboratoře a tam se zjistí, co v té moči je – co tam má být a jestli tam náhodou není něco navíc. A když je tam něco navíc, tak sportovec může přijít o medaili.

Doping je nejen porušení fair play, ale taky pěkný hazard se zdravím a už jste určitě slyšeli třeba od babičky nebo dědy, že zdraví máte jen jedno, tak si to zapište za uši.

autor: Jarmila Skopalová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video