Co je to echolokace?

24. duben 2014

Dnes si povíme něco o echolokaci. Tohle složitě znějící slovo je něco, co ovládají netopýři, kaloni, ale také kytovci – například delfíni nebo kosatky. Jednoduše řečeno, je echolokace určování vzdálenosti pomocí zvuku.

Zkusíme si to vysvětlit třeba na netopýrovi. Netopýr letí ve tmě, a i když má výborný zrak, ještě raději spoléhá na sluch. Z tlamičky a nosu mu proto vychází zvuk, který my lidé neslyšíme. Ten se odrazí od předmětu, který je před netopýrem, vrátí se jako ozvěna, netopýr ji slyší a jeho mozek jako supervýkonný počítač okamžitě vyhodnotí, co zvuk odrazilo, a vydá pokyn: Pozor, překážka – uhni, nebo si nameleš. Nebo: Pozor, letící hmyz – jídlo, sežrat, nenechat ho uniknout!!!

Tohle se stane strašně rychle, zvuk, který netopýr pošle a následně příjme zpět, má obrovskou rychlost, ale to všechno je ještě jako nic proti tomu, jakou rychlostí se šíří zvuk ve vodě. A s jakou úspěšností ho využívají kytovci – mořští savci s tělem podobným rybám.

My lidé jsme to od zvířat okoukali a sestrojili jsme si přístroje – sonary, které používají například ponorky. A když teď víme, jak to funguje, měli bychom se ještě trochu poprat s tím složitým slovem echolokace. Když si ho totiž společně rozložíme na slovo echo neboli ozvěna a lokace neboli určení místa, už nám bude mnohem bližší.

A aby nám bylo ještě blíž, zapište si ho za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video