Co je to fair play?

22. leden 2014

Když s vámi budu hrát fair play, tak to znamená, že vám nelžu, že nezamlčím důležité informace, že vás nepodrazím.

On to není český výraz. Vy, co se učíte anglicky, možná už víte, že fair znamená čistý nebo poctivý, a play je hra. Takže – čistá hra bez podrazů.

Pro sportovce je fair play nejen to, že nebudou třeba v atletice při běhu strkat do ostatních běžců, aby spadli, nebo si v cyklokrosu schválně křížit cestu. Znamená to taky, že když se někomu něco stane, tak je sportovní nejdřív pomoct kolegovi v nouzi a pak teprve pokračovat v závodu.

U nás máme dokonce Český klub fair play, který každý rok oceňuje sportovce, kteří se zachovali přátelsky bez ohledu na svůj vlastní úspěch.

Vloni cenu dostali dva horolezci Antonín Bělík a Vít Auermüller. Šplhali na horu Broad Peak – to je dvanáctá nejvyšší hora světa a leží v horském masívu Gašerbrum na hranici mezi Pákistánem a Čínou. Při výstupu na vrchol uviděli pád tchaj-wanského horolezce. Přerušili výstup a zahájili záchrannou akci, i když věděli, že pro ně jejich vlastní expedice tím skončí.

Fair play neznamená ale jen sportovní chování sportovců. Je přece fér zatleskat soupeři, když vyhraje. Je zrovna tak fér nepokřikovat na poraženého. A zrovna tak je fajn, když se dospělí férově chovají k vám a vy k nim.

Každý máme dobré a špatné dny, každému se někdy něco nepovede a je fér pomoct nebo uznat porážku.

Tak si to férově zapište za uši.

autor: Jarmila Skopalová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video