Co je to fandění?

24. leden 2014

Na Zimní olympiádě dětí a mládeže na Vysočině už je dobojováno, ale už brzy nás čeká další sportovní svátek – dospělácká zimní olympiáda v Soči. Abychom se na ni dobře připravili, řekneme si v rubrice Zapiš si to za uši něco o fandění.

Fanda s velkým F na začátku je domácí podoba jména František. Je to krásné jméno, které pochází z italštiny.

Představte si, že ho poprvé dostal jeden malý italský kluk. Jmenoval se Jan Bernardone, jeho maminka byla Francouzska a Jan se od ní docela obstojně naučil francouzsky a tak mu jeho tatínek začal říkat Francesco (čte se to frančesko) – což v italštině znamená malý Francouz. Tohohle Francesca dnes známe jako svatého Františka s Assisi a jméno František nebo Františka si lidé začali dávat na jeho počest.

My si ale dnes povíme i něco o fandovi s malým f. Slovo fanda, fanoušek nebo fandit je odvozeno tentokrát ne z italštiny, ale z angličtiny a to od slova fanatic.

Vy, kteří se učíte anglicky, víte, že to znamená nadšenec. To je člověk, který je pro něco nadšený, je obdivovatelem něčeho nebo někoho, zkrátka někomu nebo něčemu fandí.

Fandit se dá ale různě. Od slušného až po fandění fanatické, které končí zdemolovanými stadiony a dokonce tresty pro sportovce, kteří mají takové neukázněné fanoušky. Fandit se zkrátka musí také v duchu fair play.

A to si klidně taky zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video